Huurders Tussenstee vinden deels onderdak in Schepershof: ondergang dreigt voor computerclub

Het begin jaren tachtig gebouwde kerkgebouw De Schepershof staat in het hart van de wijk Emmerhout. Foto: DvhN

Een deel van de huurders van wijkgebouw de Tussenstee in Emmerschans heeft nieuw onderdak gevonden in kerkgebouw de Schepershof. Maar voor computervereniging Wijkklik Emmerhout dreigt het doek te vallen, omdat deze nog nergens terecht kan.

De gemeente Emmen kondigde begin dit jaar aan dat ze wijkgebouw de Tussenstee wilde sluiten en op termijn slopen. Reden is dat het pand in slechte staat verkeert en de veiligheid steeds meer in het geding komt.

Maar het besluit om de deur met ingang van het nieuwe jaar op slot te draaien, viel rauw op het dak bij de huurders. Die wilden dat de gemeente hen eerst een alternatief onderkomen zou aanbieden, voor de sloophamer door de Tussenstee gaat.

De Schepershof

De gemeente heeft dit alternatief nu gevonden in de vorm van kerkgebouw de Schepershof in Emmerhout. Dit pand krijgt nu een multifunctionele functie en hier kunnen Sociaal Kultureel Werk De Sprokkel en Diensten Centrum Ouderen Emmerhout de meeste van hun activiteiten houden. Daarnaast kunnen ze nog uitwijken naar de vlakbij gelegen sporthal.

‘In de steek gelaten’

Maar voor de derde huurder van de Tussenstee, Wijkklik Emmerhout, is nog geen nieuw onderdak gevonden. Tot grote frustratie van voorzitter Theo Zwiggelaar. ,,Wij zijn boos op de gemeente Emmen en voelen ons flink in de steek gelaten”, vertelt hij.

Volgens Zwiggelaar is er in de Schepershof geen plek voor zijn vereniging, die onder meer computerlessen geeft aan ouderen. ,,Wij hebben grotere ruimtes nodig en die zijn daar niet.” Daarnaast moeten de lokalen volgens hem kunnen worden afgesloten, met het oog op de kostbare computerapparatuur van de vereniging.

‘Heel verdrietig’

Zwiggelaar is nog naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen voor Wijkklik. Hij schat de kans op vijftig procent dat dit lukt. ,,Maar als we dit voor 1 februari niet voor elkaar krijgen, dan valt waarschijnlijk het doek voor ons.” Volgens Zwiggelaar helpt zijn vereniging al tien jaar lang vrijwillig ouderen op weg met de computer. ,,Deze situatie is dan ook heel verdrietig, niet alleen voor ons maar ook voor de wijkbewoners.”

Niet geïnformeerd

Volgens voorzitter Wytse Bouma van Wijkbelangen Emmerhout zou het mogelijk verdwijnen van de computerclub een aderlating zijn. Daarnaast is hij niet te spreken over het optreden van de gemeente. Volgens hem is de wijkvereniging niet geïnformeerd over de verhuizing van de verenigingen naar het kerkgebouw en is dit geen echte oplossing. ,,Want we schreeuwen in Emmerhout al tijden om een echt wijkcentrum”, stelt hij. Volgens Bouma had de gemeente de gebruikers van de Tussenstee hier beter kunnen laten zitten tot de sloop om in de tussentijd te zoeken naar een definitief wijkcentrum voor Emmerhout.

Woon-zorgvoorziening

Een deel van de Tussenstee is inmiddels gekocht door zorgaanbieder Dagelijks Leven. Deze wil hier een pand bouwen dat plek biedt aan zo’n twintig mensen met geheugenverlies. Als alles volgens plan verloopt, zou dit nieuwe onderkomen in het voorjaar van 2021 klaar kunnen zijn. Daarnaast heeft de zorgorganisatie ook een optie genomen op het andere deel van de Tussenstee. Als dit tot een definitieve deal met de gemeente leidt, dan komt er nog een vergelijkbare woon-zorgvoorziening met twintig studio’s bij.

Gemeente: Wijkklik is zelf aan zet

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Emmen nog in gesprek is met Wijkklik over een nieuw onderkomen, maar dat de computerclub hiervoor in principe zelf aan zet is. Volgens haar heeft de gemeente inmiddels contact gehad met de wijkvereniging.

Nieuws

Meest gelezen

menu