Huurprijzen vrije sector bereiken plafond, prijzen dalen al in Drenthe

Nieuwe huurhuizen waren in het eerste kwartaal 2,6 procent duurder dan vorig jaar, de kleinste prijsstijging sinds 2015. Foto: Shutterstock

De huurprijzen van vrije sectorwoningen lijken het plafond te hebben bereikt. Dankzij de coronacrisis zouden de huren zelfs na jaren van forse stijgingen op sommige plekken in het land kunnen dalen, al zien zittende huurders dat niet direct terug.

Sinds de aankondiging van de coronamaatregelen zijn bij huurplatform Pararius 18 procent meer huizen in de vrije sector aangeboden. Woensdag stonden er 11.373 huizen op de site aangeboden, tegenover 9651 een maand geleden. Een groter aanbod kan de prijzen mogelijk laten dalen, al gebeurt dat vooralsnog alleen in Drenthe en Zeeland.

Pararius is de grootste online bemiddelaar voor huurwoningen en zag eind vorig jaar al dat de markt begon af te koelen. Sinds augustus nam het aanbod gestaag toe. Daarvoor was het voor woningzoekers praktisch onmogelijk om te kunnen verhuizen naar een huis op de vrije huurmarkt.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector-huurwoningen die in het eerste kwartaal van 2020 vrijkwamen voor nieuwe huurders, is gestegen met 2,6 procent, blijkt uit eigen onderzoek van Pararius. Sinds het tweede kwartaal van 2015 werd door Pararius niet zo’n kleine prijsstijging gemeten.

Ook in meer dan twintig kleine en middelgrote steden stegen de prijzen het afgelopen kwartaal minder dan voorheen, al liggen alle prijzen nog steeds op ‘recordhoogte’: een appartement van 80 vierkante meter kost gemiddeld bijna 1200 euro aan kale huur. De prijzen van koophuizen stegen het vorige kwartaal echter nog harder, namelijk met 9,6 procent gemiddeld.

Ongeveer 8 procent van de bijna 8 miljoen huizen in Nederland zijn vrije sector-huurwoningen. Dat zijn huizen die dankzij een puntentelling in het woningwaarderingsstelsel boven de sociale-huurgrens van 737 euro uitkomen, met daardoor marktprijzen zonder huurbescherming. Pararius vergelijkt de prijzen van nieuw aangeboden huizen in het afgelopen kwartaal met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Minder expats en toeristenverhuur

De groei van het aanbod van de afgelopen maand heeft volgens Pararius-directeur Jasper de Groot te maken met de coronacrisis. ,,We zagen in het begin het aantal bezichtigingen afnemen. Mensen zetten hun verhuisplannen even opzij. Nu neemt dat weer toe tot het normale niveau.”

Daarnaast zijn veel expats (buitenlandse medewerkers) naar hun thuisland teruggekeerd. ,,Zij hebben vaak een zogenoemde diplomatenclausule in hun contract staan waardoor ze snel de huur op kunnen zeggen”, aldus De Groot. ,,Nieuwe expats komen even niet deze kant op. En we zien een toename van woningen die voorheen vermoedelijk werden aangeboden aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb. Het aantal toeristenwoningen is overigens eerder honderd dan duizend. En ze worden aangeboden voor tijdelijke bewoning. Ik verwacht niet dat het aantal permanente huurhuizen hierdoor zal groeien.”

De strijd tegen het onttrekken van huurhuizen aan de woningmarkt door ze als toeristenverblijf aan te bieden wordt op dit moment in een aantal steden, waaronder Den Haag, hevig gevoerd. In afwachting van landelijke wetgeving heeft Den Haag huizenbezitters verboden om hun huis via de populaire websites Airbnb en Booking aan te bieden.

Gemiddelde prijs nieuw aangeboden woningen

Landelijk gezien betaalden nieuwe huurders afgelopen kwartaal 16,75 euro per vierkante meter per maand. De gemiddelde huurprijs in Nederland wordt echter sterk beïnvloed door het relatief dure Amsterdam. Zonder de hoofdstad ligt de gemiddelde landelijke huurprijs twee euro lager: 14,76 euro per vierkante meter per maand.

Wonen mensen eenmaal in een huurwoning, dan gaat de prijs jaarlijks (meestal in juli) met enkele procenten omhoog. In de meeste huurcontracten staat een maximale jaarlijkse prijsstijging vermeld, maar de linkse partijen in de Tweede Kamer vragen in deze coronacrisis om het bevriezen van alle huren, zodat mensen die in de financiële problemen komen niet nóg harder worden getroffen. Het kabinet heeft negatief gereageerd op die oproep. Huurinkomsten zouden nodig zijn voor de bouw en verduurzaming van woningen. Volgens minister Stientje van Veldhoven worden bovendien al jaren gemiddeld ‘gematigde huurverhogingen’ toegepast.

Die opmerking was tegen het zere been van Stijn Jansen uit Utrecht. Hij woont in een appartement van 55 vierkante meter. ,,Ik kreeg net een brief van mijn verhuurder binnen dat de huur met 60 euro omhoog gaat. Dat is 5 procent, zonder dat er een extra prestatie van de verhuurder tegenover staat. Is dat gematigd in deze tijd?” PvdA-Kamerlid Henk Nijboer reageerde gisteren in een debat met de teruggekeerde minister Kajsa Ollongren ontsteld op het morele appèl dat ze aan verhuurders deed: ,,In een moreel appèl kun je niet wonen.”

Dalen de prijzen?

Pararius-directeur Jasper de Groot is overigens ook tegen het bevriezen van huren. ,,Reguleer die markt zo min mogelijk, want dat kan beleggers afschrikken en die heb je nodig voor een toename van woningen in de vrije sector.” Hij denkt dat de prijzen nu vanzelf omlaag zullen gaan. ,,Ook in de vorige crisis zag je dat de huurprijzen sneller daalden dan die van koopwoningen. Verhuurders willen leegstand voorkomen, dus als de vraag verder afneemt kan ineens een snelle daling van de prijzen ontstaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu