IJsclub AOL Gloep Vries stelt aanleg van 400 meter natuurijsbaan uit

Foto: Pixabay

AOL Gloep Vries stelt de aanleg van de nieuwe 400 meter ijsbaan uit. Het uitblijven van provinciale subsidie, een zachte winter en de huidige coronacrisis gooien roet in het eten.

Met een lengte van 400 meter moet de buitenijsbaan in Vries de langste van Drenthe (en Groningen) met een harde onderlaag worden. Ter vergelijking, de banen van Noordlaren en Nieuw-Buinen hebben een lengte van 333 meter. Met een ondervloer van strak asfalt kan de baan ook in de zomer voor andere activiteiten worden gebruikt. Op het binnenterrein komt een zandstrook voor onder meer beachvolleybal en zandhandbal.

Tegenslagen

Hoe mooi het allemaal ook klinkt; de plannen voor de nieuwe baan verdwijnen voorlopig in de ijskast. Volgens Alle Tamminga, secretaris van IJsclub AOL Gloep, zijn er meerdere tegenslagen. De eerste heeft te maken met het uitblijven van subsidie van de provincie Drenthe. „Ik moet eerlijk zeggen, dat viel ons een beetje tegen.”

Wat de vereniging vooral tegen de borst stuit, is dat andere ijsbanen wel door provincies zijn gesubsidieerd. „IJsvereniging Nieuw-Buinen heeft bijvoorbeeld wel geld ontvangen. Terecht overigens, maar dan wordt die van ons vervolgens afgewezen. Wij betekenen toch best wel wat voor de provincie in Noord-Drenthe.”

Volgens de provincie Drenthe is de subsidie afgekeurd omdat de ijsbaan niet voldeed aan verschillende criteria .”De vereniging had in de eerste instantie een aanvraag ingediend voor de regeling vrijetijdseconomie. Daar paste de aanvraag niet onder, waarna we nog hebben gekeken of het aanspraak kon maken op een andere subsidie. We keken onder andere naar sport, maar om daar aanspraak op te kunnen maken, moet het doel van de subsidie een bovenlokaal karakter hebben. Helaas paste de aanvraag daar niet binnen.”

Zachte winter

Een andere tegenslag was er in de vorm van een zachte winter met nauwelijks koude dagen. De wil om te investeren in de ijsbaan lijkt hierdoor wat af te nemen. „We moeten ervoor zorgen dat het bij mensen tussen de oren komt dat het nog wel kan vriezen. Ondernemers zeggen dat er helemaal geen winter meer komt.” Onzin, volgens Tamminga. „Als we het huidige weer anderhalve maand geleden hadden gehad, konden we gewoon schaatsen. Afgelopen nacht hadden we vijf graden vorst.”

Ook de huidige coronacrisis werkt niet mee. In januari en februari verstuurde de vereniging meerdere sponsoraanvragen aan ondernemers, maar reacties blijven vooralsnog uit. „Iedereen wacht nu af in deze tijd, wat heel begrijpelijk is.”

Plannen

Oorspronkelijk zou de aanleg van de baan in april of mei beginnen. „Dat wordt nu in ieder geval na de volgende winter,” meldt Tamminga. Ondanks de tegenslagen heeft Tamminga er nog wel vertrouwen in. „De ijsbaan gaat er komen. Voordeel van het uitstellen is dat we nu wat langer hebben om geld op te sporen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu