IJshockeyer Eric Staal is familie van verzetsheld Johannes Post uit Nieuwlande. Canadees komt zaterdag in actie tijdens de Olympische Spelen

Eric Staal (rechts) is familie van verzetsheld Johannes Post uit Nieuwlande. Foto: Shutterstock

Een Canadese ijshockeyer met Drentse roots komt deze Olympische Spelen vaak in actie. Eric Staal (37), aanvoerder van de Canadese ploeg, is familie van verzetsheld Johannes Post uit Nieuwlande. Post redde tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joden door hen aan een onderduikadres te helpen.

Dat meldt de NOS .

De opa en oma van Staal, Jan en Lammie, emigreerden volgens de omroep in 1951 naar Canada. Ze waren begin twintig. De ouders van Lammie hadden een boerderij in Hollandscheveld, waar meerdere Joodse onderduikers waren verborgen. Lammie was het nichtje van verzetsheld Johannes Post.

Sally Kimmel

Eén van de onderduikers op de boerderij tussen Kerkenveld en Nieuw-Moscou was Sally Kimmel. Kimmel overleefde de oorlog. Hij was jaren geleden te zien in televisieprogramma De Reünie. Kimmel was klasgenoot van Anne Frank en hij wordt zelfs genoemd in haar wereldberoemde dagboek.

Op bladzijde 108 van het dagboek van Anne Frank vertelt ze over Sally Kimmel: ‘Toen ik nog heel klein was, zelfs al op de Kleuterschool, was m’n sympathie gevallen op Sally Kimmel. Hij had geen vader meer, die was geloof ik gescheiden en hij woonde met z’n moeder bij haar zuster. Een neefje van Sally was Appy en die twee waren meestal samen en meestal gelijk gekleed. Appy was een knappe, slanke donkere jongen en Sally een kleine, dikke, blonde gezelligaard, met o zo veel humor. Maar ik keek niet naar knapheid, maar hield jaren lang erg veel van Sally. Een tijd waren we veel samen, maar overigens bleef m’n liefde onbeantwoord.’

Onderduikersmuseum De Duikelaar heeft een expositie aan zijn onderduikersperiode in Drenthe gewijd: ‘Bestemming Onbekend’. Deze expositie is vanaf nu te zien in het onderduikersdorp.

Bijzonder dus hoe sommige verhalen samenkomen. Staal behoort tot de zestig beste ijshockeyspelers allertijden. In 2003 debuteerde hij in de National Hockey League (NHL). Hij speelde daarin 1293 wedstrijden. Daarin maakte hij 441 goals en gaf hij 593 assists.

Zaterdag om 5.10 uur speelt Canada tegen de Verenigde Staten. Zondag 14.10 uur sluit Canada de groepsfase af tegen China. Staal komt hierbij zeker in actie omdat hij aanvoerder is van het team.

Nieuws

menu