IJzige marathonkoorts in het Noorden

IJzige marathonkoorts in het Noorden

De temperatuur is tot onder het nulpunt gedaald en dan breekt traditioneel de strijd los om wie de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. In het Noorden dingen Noordlaren en Veenoord mee.

De temperatuur is tot onder het nulpunt gedaald en dan breekt traditioneel de strijd los om wie de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. In het Noorden dingen Noordlaren en Veenoord mee.

De baan in het Drentse Veenoord leek maandagmiddag nauwelijks kanshebber voor de eerste marathon op natuurijs. Sterker, op sommige plekken langs de kant lag nog niet eens ijs. Volgens ijsmeester Jan Kiewiet van IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord is dit onder meer een gevolg de slechte staat van de baan.

,,Onze baan stond afgelopen zaterdag nog blank door de neerslag van de afgelopen dagen. Voor wij er met de trekker en giertank overheen kunnen rijden, moet de ondergrond helemaal bevroren zijn, zodat we geen sporen trekken met de banden. Dat was gisterochtend om zes uur pas het geval.”

Marathonprimeur

De baan in Veenoord heeft een ondergrond van sintels, een gravelachtig afvalmateriaal. Door geldgebrek zijn die sintels nooit vervangen en zo afgesleten dat het water maar moeizaam wegloopt. Bij grovere korrels gaat dat beter. ,,Alleen als het relatief droog weer is geweest, dan wil het wel.''

Nu de baan eindelijk is bevroren, verwacht Kiewiet dat Veenoord een goede kans maakt. Andere kanshebbers op een marathonprimeur zijn Arnhem en ‘concurrent' Haaksbergen. ,,Ik denk niet dat we hier de benodigde drie centimeter halen. Wij hopen vandaag wel op minstens een centimeter ijs, zodat onze leden wél kunnen schaatsen.”

In Noordlaren veegden de negen bestuursleden en een handvol vrijwilligers van ijsvereniging De Hondsrug afgelopen zaterdagnacht de sneeuw de baan en de slaap uit de ogen. Hele nachten is er doorgewerkt. De trekker van voorzitter Jan-Geert Veldman (47) maakte talloze eenzame ronden over het asfalt. In ploegendienst stuurden vier chauffeurs de aangekoppelde giertank in traag tempo de baan over. Eén volle tank met 5000 liter water legen op de baan levert één millimeter ijs op, weet Kars Kroeze (47), een van hen.

'Hele vaderlandse media op de stoep'

Zo hoopgevend als de voorspellingen waren, zo veranderlijk bleek het weer. Een dik pak sneeuw, matige vorst in de volgende dagen en zuidwesten - in plaats van de gewenste noordoostenwind maken het pittig. En dan die zón. Marcel Scholtens (40), de vrolijke ‘chef catering' van het stel, liet zich enige vloeken ontvallen bij het zonnig ontwaken na een ijsnachtdienst en luttele uren slaap. ,,Mooi de halve nacht voor Jan Lul over de baan gereden.”

Toch staan de hekken en parkeerborden klaar. Want als er wordt gereden, dan vandaag, voorspelt ijsmeester Gezienus van Iren (53). ,,Moet je opletten wat er dan gebeurt.” Hij lacht. ,,Hele vaderlandse media op de stoep.” De kans dat voorzitter Veldman net als de vorige twee keren aanschuift bij Pauw, is klein. ,,Ik heb twee keer onze eigen after party gemist. Dat gebeurt me niet nog een keer.”

Nieuws

Meest gelezen

menu