IVN vergroot aanbod met overname Natuurschool: schoolreisjes naar Lauwersoog en (in de toekomst) Orvelte

IVN breidt het aanbod uit met educatieve schoolreisjes. Foto: Holly Klein Oonk

IVN Natuuredactie is de nieuwe eigenaar van de Natuurschool, die al 30 jaar schoolreisjes organiseert naar onder meer Lauwersoog. De overname vergroot het aanbod en opent mogelijkheden voor locatie De Veldhoeve in Orvelte.

De Natuurschool is een landelijk opererende stichting en een begrip in het basis- en voortgezet onderwijs. In de voorbije jaren liet de organisatie al een half miljoen kinderen de natuur beleven via schoolreisjes en excursies in Lauwersoog en Noordwijk.

De overname is vandaag officieel getekend. Mark Tuit, directeur van IVN Noord, is er blij mee. ,,Niet alleen waarborgt IVN de continuïteit van de Natuurschool, we kunnen in de toekomst nog meer kinderen de natuur laten beleven.’’

Ambitie

IVN Noord heeft al een uitgebreid aanbod voor het onderwijs, met educatieve thema’s als bijen, klimaat, energie, dieren, afval en biodiversiteit. ,,Een schoolreisje naar de natuur gunnen we ieder schoolkind’’, zegt Tuit. ,,Heel mooi dat we het onderwijs dit nu ook kunnen aanbieden. Het past in onze ambitie om te blijven groeien.”

De Natuurschool, waarvoor meerdere kopers belangstelling hadden, geeft kinderen een actieve, ontspannen en educatieve dag in de buitenlucht. Met mogelijkheden voor wadlopen, sleepnetvissen op het strand, actieve spellen en meer. Tuit: ,,We nemen ook drie vrachtwagens vol materialen over.’’

Voor IVN is de overname een investering voor de middellange termijn. Het bedrag dat met de koop is gemoeid, wordt niet bekend gemaakt.

‘Spreiden risico’

Behalve de educatieve uitbreiding van het aanbod, wil IVN de inkomsten van de Natuurschool gebruiken voor versteviging van het fundament onder de eigen organisatie. ,,We spreiden het risico’’, legt Tuit uit.

De huidige coronapandemie laat volgens hem zien, hoe kwetsbaar sommige sectoren zijn. ,,Schoolreisjes zijn seizoenswerk. Ik hoop dat we vanaf volgend voorjaar weer mogelijkheden hebben om op te kunnen starten.’’

Gidsen

Beroepskrachten en gidsen van IVN gaan de natuurschoolreisjes samen vormgeven. Ze zorgen er voor dat het aansluit bij het huidige onderwijsaanbod, waarbij ook de buitenlocaties van Het Woldhuis in Apeldoorn en De Veldhoeve in Orvelte in beeld zijn.

Tuit: ,,In eerste instantie richten we ons op de locaties Noordwijk en Lauwersoog. In de toekomst kunnen we Apeldoorn en Orvelte hierbij betrekken. De Veldhoeve heeft een mooi aanbod van heide, bos en een ijzertijdboerderij.’’

‘Levenswerk’

De Natuurschool is in 1989 opgericht door Ib Huysman, die sindsdien directeur was. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat zijn ‘levenswerk’ bij IVN in goede handen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu