Iede de Vries strijdt voor behoud graf van vinder Meisje van Yde

Iede de Vries uit Hilversum strijdt voor behoud van het graf van de vinder van het Meisje van Yde. De laatste rustplaats van Willem Emmens staat op het punt geruimd te worden.

Het gehavende graf van Willem Emmens, die het Meisje van Yde in 1897 vond, op de begraafplaats in Vries. Vooraan het bordje met de boodschap dat de grafsteen wordt verwijderd.

Het gehavende graf van Willem Emmens, die het Meisje van Yde in 1897 vond, op de begraafplaats in Vries. Vooraan het bordje met de boodschap dat de grafsteen wordt verwijderd. Foto DVHN

De grafsteen lijkt het al te hebben opgegeven. Het bovenste deel van de steen van Willem Emmens op het kerkhof in Vries ligt op de grond, leunend tegen het onderste deel. De steen van zijn vrouw Trijntje is nog in takt. Voor de kapotte steen staat een bordje met de tekst ‘Binnenkort verwijderen we van dit graf het monument’.

De laatste rustplaats van Willem Emmens dreigt geruimd te worden. Hij vond in 1897 samen met Hendrik Barkhof het veenlijk van het Meisje van Yde, toen zij aan het turfsteken waren in het Stijfveen (Stiefveen in de volksmond) tussen Yde en Vries. Ze had een touw om haar hals en is vermoedelijk gewurgd.

Monument en reconstructie hoofd

Bij de vindplaats is jaren geleden een monument van cirkels van keien geplaatst dat herinnert aan de bijzondere vondst. Ook is er een reconstructie van het hoofd van het meisje van gemaakt.

Het veenlijk is een kleine 2000 jaar oud en een van de belangrijkste archeologische vondsten in de provincie en een topstuk van het Drents Museum in Assen. Dat leent het Meisje van Yde uit aan musea over de hele wereld.

Om die reden moet het graf van Willem Emmens, die op 23 december in 1949 in Tynaarlo overleed, behouden blijven, vindt Iede de Vries uit Hilversum. Hij heeft de gemeente Tynaarlo een brief geschreven om de grafsteen niet te verwijderen, maar te herstellen en het graf niet te ruimen. Volgens hem is het graf van Emmens, als vinder van het veenlijk, een stukje cultureel erfgoed. Hij vindt dat een gemeente als Tynaarlo daar de buidel voor moet trekken.

125 jaar geleden

De Vries merkt in zijn brief op dat het volgend jaar 125 jaar geleden is dat Emmens en Barkhof het Meisje van Yde vonden. Een mijlpaal om bij stil te staan en dat moet gevierd worden, meent hij. En een extra reden om het graf van Willem Emmens niet te ruimen.

Iede de Vries is er achter gekomen dat hij een band heeft met Yde en Vries. En dat is niet alleen door zijn naam die hetzelfde klinkt. De Vries heeft na enig onderzoek ontdekt dat zijn voorouders waarschijnlijk uit de regio van Yde en Vries komen. Daarom vindt hij dat hij een historische en emotionele band heeft met het Meisje van Yde.

Nabestaanden hebben afstand grafrechten gedaan

Wethouder Hanneke Wiersema van Tynaarlo zegt dat de nabestaanden van Emmens afstand van het koopgraf hebben gedaan en de grafrechten aan de gemeente hebben overgedaan. ,,Wij zijn er niet om graven te onderhouden. Dat is een taak van de familie, de gemeente heeft daar geen geld voor gereserveerd.”

Het graf van Emmens staat niet op de lijst van bijzondere graven, zegt Wiersema. Toch vindt ze het jammer dat het graf verdwijnt. ,,Persoonlijk vind ik het een graf met historische waarde. De historische verenigingen in de dorpen moeten aangeven welke graven historische waarde hebben en behouden moeten blijven.”

Wat kan er nog worden gedaan?

Kan er niets meer tegen de ruiming van de grafsteen en het graf worden gedaan? ,,Dan zou de familie de grafrechten moeten terugkopen. Maar dat moet dan wel volgens de huidige voorwaarden.” Dat loopt al gauw in de duizenden euro’s en daar voelen de nabestaanden weinig voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu