Iedereen wil leuke hofjes voor senioren, waarom komen ze er niet?

Model van een knarrenhof: zo vinden velen dat seniorenhuisvesting er in deze eeuw uit moet zien. Grondgebonden woningen, met niet te veel tuin en veel gelegenheid voor contact met de buren. Illustratie DvhN

Tynaarlo schreeuwt om vernieuwende vormen van ouderenhuisvesting. Toch komen initiatieven heel moeizaam van de grond, zo bleek dinsdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

„Het is een kip-ei probleem en velen vragen zich af wanneer er eindelijk iets wordt uitgebreid”, zo vatte burgemeester Marcel Thijsen een langdurige discussie samen. CDA en GroenLinks hadden twee brieven over seniorenhuisvesting op de agenda gezet. Een van een groep uit Vries, die ouderenhuisvesting wil in Vries-Zuid. En een van de werkgroep Knarrenhof in Eelde-Paterswolde.

‘Stop ons niet in een flatje’

We wonen nu nog in een te groot gezinshuis. Maar stop ons niet weg in een flatje met een balkon ter grootte van een postzegel. Bied ons een huis met een niet al te grote tuin en een omgeving waar we gemakkelijk contacten maken en elkaar kunnen ondersteunen. Kortom: een hofje in een nieuw jasje.

In de loop der jaren zijn er al heel wat rapporten geschreven waarin senioren hun huisvestingswens ongeveer aldus samenvatten. In Eelde-Paterswolde willen senioren daarom graag een knarrenhof, waarvan er elders in het land al enkele zijn gerealiseerd en waarvan in Emmen er over twee jaar een klaar moet zijn. In Vries bestaan soortgelijke wensen voor de wijk Vries-Zuid.

Wethouder vindt plannen niet concreet genoeg

De initiatiefnemers van dit soort plannen zien graag dat ze een aantal kavels krijgen toegewezen, waar ze vervolgens hun plannen kunnen realiseren. Maar dat is volgens wethouder Pepijn Vemer (D66) niet concreet genoeg. De gemeente gaat graag in gesprek, wil faciliteren en partijen samenbrengen, maar gaat niet concreet aanwijzen waar dergelijke woonvoorzieningen kunnen komen. Hij oogstte hiermee kritiek van raadslid Anneke Lubbers (PvdA) die vindt dat de gemeente veel meer het initiatief moet nemen. Ze wees nog op plannen om in Zuidlaren op het terrein van de Prins Bernhardhoeve alternatieve vormen van huisvesting te realiseren.

Lubbers haalde een brief aan van een 83-jarige mevrouw, die dolgraag uit haar te grote woning wil verhuizen. Maar ze heeft geen alternatief. Zo zijn er veel meer mensen. Als er voor hen geschikte huizen komen, verkopen ze hun gezinshuizen en kunnen jonge stellen daar gaan wonen. Goed voor de doorstroming dus.

‘Hier is al eerder over gepraat’

Raadslid Gezinus Pieters (VVD) kwam de discussie bekend voor. Hij wees er op dat er in 2004 ook al op deze manier gepraat werd over ouderenhuisvesting maar dat er nooit iets gerealiseerd is.

Ondanks beraadslagingen van anderhalf uur kwam de raad niet tot concrete conclusies. Slot van het liedje was dat de fractievoorzitters een nieuwe discussie gaat voorbereiden, die wel concrete plannen moet opleveren. Wordt vervolgd dus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu