'Ik kan wel janken', zegt Hendrik die 's ochtends om 6 uur rommel opruimt bij Gasselterveld. 'Wat zegt dit eigenlijk over de mensheid?'

Sigarettenpeuken.

Overal waar Hendrik Hospes kijkt, ziet hij de gelige filters in het zand gedrukt van het Gasselterveld. Hospes, zwart loopbroekje en een wit hardloopshirt met blauwe vlakken, trekt een vies gezicht als hij weer drie peukrestanten in zijn vuilniszak gooit. Hij verbaast zich over de gigantische bende die de bezoekers van natuurplassen ’t Nije Hemelriek en Gasselterveld achterlaten.

Even zegt hij niks.

,,Een vriend van mij was hier begin van de week ook. Die zag de rommel en moest gewoon huilen. Ik snap dat wel. Ik kan zelf ook wel janken als je dit allemaal ziet liggen.”

Ploggen

Hendrik Hospes is een van de pakweg vijftien vrijwilligers die deze vrijdagochtend gaat ploggen. Een rage die is overgewaaid uit Zweden. Als je plogt, ben je aan het joggen en tegelijkertijd afval aan het ruimen.

Maar de schrijnende constatering is dat bij de twee populaire natuurplassen zo veel zwerfafval ligt dat er van joggen weinig komt. Ietwat beteuterd: ,,Bij elke stap die ik zet, kan ik weer bukken om wat op te rapen.”

Hospes zegt niets te veel. Overal liggen plastic flesjes, blikjes, etensresten, pizzadozen, flugeldoosjes, patatzakken en wegwerpbarbecues. ,,Als ik al deze rommel zie, ga ik echt anders naar mijn medemens kijken. Als je dit doet, wat voor asociale dingen doe je dan nog meer? Het is triest”, zegt Hospes terwijl hij maar weer eens bukt. En nog een keer. ,,Ik vind de rommel bij het Gasselterveld staan voor het morele verval van Nederland.”

De opruimactie van vanochtend is min of meer een spontane actie. Het is kwart voor zes in de ochtend als het groepje hardlopers verzamelt. ,,Laten we een rondje om het Gasselterveld doen. Daar komen de mannen van WPDA niet zo snel. Dus laten we ze helpen”, stelt Zeger Zeilemaker uit Gieten voor. Hij is van Sportgroep Grolloo & Omgeving (SGO) en samen met loopgroepen uit Gieten en Gasselte hebben ze besloten om tussen zes en acht uur te helpen met afvalruimen.

Bende en chaos

Toen Zeilemaker las dat er in een weekend zo’n 50 kuub afval wordt verzameld door Staatsbosbeheer bij ’t Nije Hemelriek en Gasselterveld kwamen hij en enkele anderen tot dit initiatief. ,,We hebben nog wel getwijfeld hoor. Want je ruimt de rommel op van de mensen die het weggooien. Daarmee houd je het wel een beetje in stand. Maar ja, wat moeten we dan?”, vraagt hij zich vertwijfeld af. Het is een verscheurend dilemma waar de anderen ook mee worstelen. Maar de liefde voor het gebied wint het uiteindelijk.

,,Het is een prachtig gebied. Je kunt je toch niet voorstellen dat mensen zo veel rotzooi achterlaten?”, zegt Betty Hadders uit Gasselte. Zij gaat, net zoals de anderen, regelmatig hardlopen in de bossen rond de natuurplassen. ,,En op woensdag zwemmen we hier. Afgelopen woensdag schrok ik echt: wat een bende en een chaos. Terwijl het hier zo mooi is. Het is fantastisch dat je zo’n mooi stuk Drenthe kunt bieden.”

Hospes: ,,Het gaat al zo slecht met de aarde. De hoeveelheid rommel die er ligt is te veel om te zeggen: dit gebeurt door een handjevol mensen.”

Hadders: ,,Er stond laatst een rij pizzabezorgers met het scootertje op het strand. Met zo’n vijftien pizza’s. Die dozen gaan echt niet in de prullenbak.”

Schoon houdt niet schoon

Met de armen over elkaar kijkt Peter Huizeling, petje op zijn hoofd, naar de twaalf vrijwilligers. Huizeling werkt bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA) en neemt zijn pet graag af voor hen. Toppers, noemt hij ze. Huizeling vertelt dat hij al zeker veertien dagen onafgebroken zwerfafval aan het ophalen is bij ‘t Nije Hemelriek en Gasselterveld. Zeker 8 tot 10 kuub per dag. ,,In het weekend veel meer. Het is dweilen met de kraan open. We zijn hier ’s ochtends al om zes uur, maar halen alleen het ‘dikste er af’. De blikjes en flesjes. Daarna komen de eerste gasten alweer. En ’s avonds ligt er weer zo veel rommel.”

Een schoon gebied houdt schoon, gaat hier niet op. ,,’s Avonds is het al helemaal niet best. Dan krijgen we een dikke bek van de jongeren. Dan moet ik echt oppassen dat ik zelf niet in de prullenbak beland. Een collega is al eens ontzet door de politie. Dit gebied is echt veranderd hoor.”

Na anderhalf uur zijn de ploggers terug van hun rondje Gasselterveld. Tevreden gooien Betty Hadders en Zeger Zeilemaker hun vuilniszakken op de grond. Met de groep hebben ze ruim twintig volle zakken opgehaald. ,,Je weet dat er morgen weer van alles ligt. Maar aan ons ligt het niet”, zegt Zeilemaker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu