Winnende influencer Wolliewohl Junior (16) uit Zuidwolde: 'Ik wil geen dom entertainment maken'

Hij is nog maar 16 jaar, maar heeft al twee landelijke kunst- en cultuurprijzen in de wacht gesleept. Leon Wohlrabe uit Zuidwolde lijkt bezig aan de glanzende carrière als filmmaker en influencer.

Leon Wohlrabe, alias Wolliewohl Junior, is winnaar in de categorie influencers van de landelijke Kunstbende

Leon Wohlrabe, alias Wolliewohl Junior, is winnaar in de categorie influencers van de landelijke Kunstbende Foto: Gerrit Boer

Zoals het een aanstormend kunst- en cultuurtalent betaamt, tooit Leon Wohlrabe zich met een artiestennaam: Wolliewohl Junior. Een verbastering van zijn achternaam, maar er is meer. ,,Mijn vader gebruikte Wolliewohl vroeger tijdens het gamen’’, legt junior uit.

Actief baasje

De geboren Hoogevener woont het grootste deel van zijn leven in Zuidwolde. Een actief baasje, zo leert het lichten van zijn digitale doopceel. De leerling van 5 havo is al jaren heel druk met film, acteren en presentatie. Hij heeft zelfs een eigen bedrijfje.

Zijn producties bleven niet onopgemerkt. Vorige week won hij de landelijke finale van Kunstbende in de categorie influencers, nadat hij ook al nominaties te pakken had in de categorieën film en theater.

Leon noemt zich overigens liever ‘online maker’ dan influencer. Hij richt zich vooral op marketing en laat zien hoe ondernemers potentiële klanten aan zich kunnen binden. Daarnaast steunt hij opkomende artiesten en influencers hun eigen ‘merk’ te vormen.

8000 volgers

Zijn eigen YouTube-kanaal heeft zo’n 8000 volgers. Met die aantallen blijft Leon nog ver verwijderd van de échte internetkanonnen. ,,Eigenlijk is iedereen die op social media zit een influencer’’, meent Leon.

Dat mag zo zijn, maar de Zuidwoldiger weet zich op onderscheidende wijze in de kijker te spelen. Bijvoorbeeld met het concept Keertj daten , waarmee hij naast laagdrempelig vermaak de kijkers ook wat wil meegeven.

Zo sprak hij met een meisje over de dood. Maar het kan ook over depressies gaan, onzekerheid of liefdesverdriet. Leon schuwt maatschappelijke thema’s en gespreksonderwerpen niet. ,,Ik wil geen dom entertainment maken’’, zegt hij.

Boodschap

Dat betekent niet dat zijn producties ernstig, somber of zwartgallig zijn. ,,In mijn films en video’s probeer ik jongeren een boodschap mee te geven, maar om het luchtig te houden gebruik is comedy.’’

Op de website van Leon is zelfs merchandise verkrijgbaar met Keertj daten . T-shirts bijvoorbeeld. En stickers. Zijn volgers zijn tussen de 12 en 16 jaar en komen uit het hele land. Vooral Drenthe, maar ook opvallend veel rond Amsterdam.

Eerder al won Leon de eerste prijs bij het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NOFFS) met zijn korte film Alles Nu . Die gaat over het moment dat je wereld gevoelsmatig instort, na verlies van een dierbare of door andere tegenslagen. Het is een film over hartenpijn en verwerking.

‘Onstabiele bende’

‘Wanneer een belangrijk iemand uit je leven wordt gerukt, is het een enorme onstabiele bende’, schrijft Leon over deze flilm. ‘Gelukkig heb ik doorgezet in de zwaarste periode van misschien wel mijn leven.’

Hij hoopt het later tot filmregisseur te schoppen. ,,Ik wil graag de filmacademie doen in Amsterdam en me richten op de regie’’, ontvouwt hij zijn plan.

,,Het lijkt me geweldig om een eigen speelfilm te maken, waarbij ik emoties en gevoelens kan overbrengen op het publiek. Ik houd wel van wat duistere, dramatische films met een poëtisch/literaire ondertoon.’’

Bevestiging

De winst van Wolliewohl Junior bij de landelijke Kunstbende heeft voor de 16-jarige nieuwe deuren geopend. Maar belangrijker, vindt de Zuidwoldiger, is de bevestiging dat hij op het juiste spoor zit. ,,Ik moet bij mijn stijl blijven.’’

Over de bijbehorende prijs is Leon ook zeer te spreken. Hij krijgt gedurende drie maanden begeleiding bij nieuwe projecten van influencer Kalvijn uit Groningen. Hij heeft ruim 1,1 miljoen abonnees op YouTube en ruim 900.000 volgers op Instagram.

Op 18 december komt Leon met een kerst live-stream voor het goede doel: de World Servants. Dat zijn vrijwilligers die een werkvakantie houden in een ontwikkelingsland. ,,Twaalf uur lang zamelen we geld in via allerlei online challenges.’’

Perfectionist

Leon heeft het er maar druk mee. Het wringt wel eens met zijn ‘gewone’ schoolleven. ,,Ik ben een enorme perfectionist en wil beide goed doen. Om die weegschaal in balans te houden is soms frustrerend.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu