Rechtszaak in Assen: 'Ik wil niet te diep ingaan op wat mijn vader mij allemaal heeft aangedaan. Want dan voel ik mij weer heel ellendig en vies'

Vader uit Nieuw-Buinen verdacht van jarenlang seksueel misbruik dochter. Shutterstock

Breekbaar, maar toch standvastig klinken de woorden van Eline donderdag door de zittingszaal van de rechtbank in Assen ,,Ik ben vanaf de scheiding van mijn ouders de dupe geworden van seksueel misbruik door mijn vader. Niemand weet hoeveel pijn en verdriet ik al die keren dat hij mij verkrachtte, heb gehad.”

Pas 8 jaar oud was Eline toen het seksueel misbruik begon. Haar vader (51) uit Nieuw-Buinen wordt ervan verdacht dat hij zijn dochter tot haar zestiende ernstig heeft misbruikt.

Hij is er niet, want zijn advocaat revalideert van een ernstig ongeluk en is daardoor verhinderd. De strafzaak wordt daarom uitgesteld.

Het zou de tweede keer zijn dat Eline voor niets naar de rechtbank komt om haar verhaal te doen. Dit terwijl de jonge vrouw speciaal is overgekomen uit het buitenland, waar zij sinds een paar jaar woont en werkt. De rechtbank besluit daarom dat zij haar slachtofferverklaring toch mag voorlezen. Het wordt muisstil in de rechtszaal als zij met haar verhaal begint.

Geheim houden

Eline vertelt dat zij op de basisschool naar de schoolpsycholoog moet vanwege gedragsproblemen. Alle gesprekken bij de psycholoog gaan over haar gedrag, ook als zij later bij de jeugdhulpverlening komt. ,,Door mijn opstandige tienerjaren moest ik in therapie. Ik moest elke keer maar aanhoren hoe slecht mijn gedrag was, terwijl ik heel goed wist wat er werkelijk met mij aan de hand was. Maar dat moest ik geheim houden van mijn vader. Ik wilde dat ze mij met rust zouden laten. Ik had hem immers beloofd om het nooit tegen iemand te vertellen.”

Verdriet

Rond haar twintigste vertrekt Eline naar het buitenland. Zij gaat aan het werk en krijgt een goede band met haar baas. Aan hem vertelt zij voor het eerst haar verhaal. ,,Naast het feit dat mijn vader mij jarenlang seksueel had misbruikt, had ik ook veel verdriet dat hij steeds geld van me wilde. Ik heb toen ook aan mijn baas verteld dat mijn vader een alcoholprobleem had. Uiteindelijk kwam de vraag of er niet meer aan de hand was. Huilend heb ik toen verteld wat er met mij gebeurd is.”

Details over het misbruik geeft de jonge vrouw niet. Dat is te moeilijk voor haar. ,,Ik wil liever niet te diep ingaan over wat hij mij allemaal heeft aangedaan. Als ik daar weer aan denk voel ik mij heel ellendig en vies. Ook lichamelijk had ik vaak pijn als hij, om het zomaar te zeggen, bij mij naar binnen ging. Ik was een kind.”

‘Het is niet eerlijk dat mijn vader zich slachtoffer voelt’

Eline richt zich ook rechtstreeks tot haar vader: ,,Ik heb zo vaak gezegd dat ik niet wilde. Hoe vaak heb je me toen beloofd dat je zou stoppen? Ik zei dat het pijn deed en huilde. Weet je dat nog of interesseerde het je gewoon niks?”

Het jarenlang misbruik heeft diepe sporen nagelaten bij Eline. ,,Het gaat slecht met mij. Vanaf mijn puberteit leef ik dag en nacht met depressies. Ik heb vaak geen zin meer in mijn leven. Ik word door mijn vader voor leugenaar uitgemaakt. Hij heeft in een brief geschreven dat ik zijn leven heb verpest. Dit maakt me zo kwaad. Hij heeft alles verpest voor mij. Ik merk dat ik moeite heb met deze rechtszaak. Niet omdat ik me schuldig voel, juist niet. Ik ben blij dat ik aangifte heb gedaan. Het is niet eerlijk dat mijn vader zich slachtoffer voelt terwijl hij de dader is.”

De strafzaak tegen de verdachte vader wordt 11 augustus behandeld. Eline is niet haar echte naam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu