Ilse Nibourg uit Oosterhesselen werd 20 in 2020: 'Ik wil iets toevoegen aan de maatschappij'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Ilse Nibourg uit Oosterhesselen, zij werd 20 op 6 september.

Ilse Nibourgwordt 20 in 2020

Ilse Nibourgwordt 20 in 2020 Foto: Corné Sparidaens

Straaljagerpiloot

,,Tot mijn 16de was het mijn droom om straaljagerpiloot te worden. Maar ik kwam niet door de medische keuring, omdat ik ooit een skiongeluk heb gehad. Daarna heb ik besloten bij de politie te gaan. Reality-programma’s daarover en series als Flikken Maastricht vond ik altijd al heel interessant, maar wat ook meespeelde is dat mijn moeder al veertig jaar bij de politie werkt. Je hoort wel eens dat kinderen juist niet hetzelfde werk willen doen als hun ouders, nou, dat geldt voor mij tegelijkertijd ook wel, want mijn vader heeft een café en de horeca zou ik niet in willen. Mijn uiteindelijke doel is helikopterpiloot worden bij de luchtvaartpolitie. Het lijkt me geweldig dat je vanuit de lucht bijvoorbeeld achtervolgingen van je collega’s op de grond kunt begeleiden. In de heli ben je als het ware de ogen van de meldkamer en heb je meer overzicht dan op straat.”

Horeca

,,Ik ben opgegroeid in het café in Oosterhesselen. Eigenlijk is dat ook onze huiskamer, hoewel mijn ouders erboven wonen. Ik woon nu trouwens in Den Haag, vanwege mijn opleiding aan de politieacademie in Rotterdam. Broers of zussen heb ik niet, maar die heb ik thuis ook niet gemist, omdat in het café altijd mensen waren. Vanaf mijn 12 e heb ik meegeholpen in het bedrijf. Dat moest, maar ik wilde het zelf ook. Als het druk is en ik thuis ben, help ik soms nog mee. Verder heb ik in Wildlands en bij een cafetaria in Emmen gewerkt, omdat mijn ouders het belangrijk vonden dat ik ook ergens anders werkervaring opdeed.”

Mallorca

,,Op mijn 17de was ik klaar met de havo, maar te jong voor de politie. Toen heb ik besloten eerst psychomotorische therapie te gaan studeren in Zwolle. Maar dat was niet mijn ding. Na een half jaar dacht ik: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Ik mocht van mijn ouders best stoppen met mijn studie, maar dan moest ik wel eerst een andere opleiding of werk hebben gevonden. Ik vond een baan op Mallorca. Daar heb ik van april tot november vorig jaar gewerkt als entertainer in het hotel waar ik vroeger vaak met mijn ouders op vakantie ben geweest. Ik begeleidde kinderen en volwassenen met allerlei activiteiten. Heel leuk.”

Politieacademie

,,In mei ben ik begonnen op de politieacademie in Rotterdam. De eerste maanden heb ik vooral veel theorielessen gehad, vaak online. Binnenkort ga ik leren schieten. Dat vind ik best spannend. Een wapen is een heftig ding. Je hebt bij wijze van spreken iemands leven in handen. Ik hoop dat ik hem als agent nooit hoef te gebruiken en dat het bij oefenen blijft. Mijn vader vindt het spannender dat ik bij de politie zit dan mijn moeder. Zij weet wat het werk inhoudt en we hebben dezelfde spirit : we willen mensen helpen, iets toevoegen aan de maatschappij. Bang aangelegd ben ik niet. Ik hou van een uitdaging. Dat moet ook wel, want als agent doe je een stap vooruit, waar anderen een stap terug doen.”

Vriendin

,,Sinds mei heb ik een vriendin. Rond mijn 15e ontdekte ik dat ik op vrouwen val. In mijn hoofd had ik er een heel ding van gemaakt om het aan mijn ouders te vertellen. Uiteindelijk heb ik mijn moeder geappt dat ik met een meisje datete. Dat was geen probleem. Bij mijn vriendin is het anders. Zij komt uit Staphorst. Haar familie is gelovig en daar ligt het wat gevoeliger. Ze woont nu in Eindhoven en werkt in de beveiliging op Eindhoven Airport. We hebben elkaar via Tinder ontmoet. Wat dat betreft is het fijn om in deze tijd op te groeien. Toen ik twijfelde over mijn geaardheid ben ik ook online dingen erover gaan opzoeken en lezen. Dat had vroeger niet gekund.”
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu