In 1943 ontplofte boven Dalen een Canadese bommenwerper. Nu is er een herdenkingspaneel. 'Vrijheid hebben we aan deze jongens te danken'

Kinderen van de BWB-school in Dalen onthulden zondagmiddag een herdenkingspaneel op de plek waar in 1943 een Canadese bommenwerper neerstortte. Vier van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet.

Kinderen van de BWB-school in Dalen onthulden zondagmiddag een herdenkingspaneel op de plek waar in 1943 een Canadese bommenwerper neerstortte. Vier van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. Foto: Boudewijn Benting

In 1943 stortte bij Dalen een Canadees gevechtsvliegtuig neer na een Duitse luchtaanval. Vier inzittenden kwamen om, drie konden op het nippertje ontsnappen. Zondag onthulde Stichting Aold Daol’n een herdenkingspaneel voor de militairen.

In de nacht van 14 mei 1943 stortten brokstukken van bommenwerper Halifax II van de Canadian Royal Air Force neer ter hoogte van Dalen. De geallieerde militairen hadden even daarvoor het Duitse Bochum als aanvalsdoel, maar werden zo hevig onder vuur genomen dat piloot Walter Buckwell (22) terugvloog. Ter hoogte van Zuidoost-Drenthe ging het opnieuw mis en werden ze opnieuw door de Duitsers aangevallen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's