In 2018 om het leven gekomen commando in opleiding slachtoffer van 'Shallow Water black-out'

Militairen uit Havelte op een eerdere winteroefening in Polen. Foto DvhN

De commando in opleiding die in 2018 om het leven is gekomen na een trainingsongeluk in een zwembad in Roosendaal is waarschijnlijk slachtoffer geworden van ‘Shallow Water Black-out’. Dit laat de Inspectie Veiligheid Defensie weten in een onderzoeksrapport.

Shallow Water Black-out (SWB) is een vorm van plotseling optredende bewusteloosheid onder water. Door hyperventilatie en herhaaldelijk langdurig onder water blijven ontstaat er een tekort aan koolzuur in het bloed. Dat leidt vervolgens tot een tekort aan zuurstof en met het toenemende tekort aan zuurstof in de hersenen ontstaat er bewusteloosheid en tenslotte een snelle dood.

Onbekend risico

De militair wilde de overstap maken naar het Korps Commandotroepen (KCT) en zat daarvoor in de Commando-opleiding. Instructeurs en hulpverleners, onder meer een team dat met de traumahelikopter kwam, probeerden de man, die eerder verbonden was aan het 44e pantserinfanteriebataljon in Havelte, nog te redden.

Volgens de IVD vormt het Shallow Water Black-out binnen defensie een onbekend risico. Daarom beveelt de inspectie aan om het fenomeen meer bekendheid te geven en de voorschriften voor zwemoefeningen aan te passen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu