In Drenthe komt de boostercampagne tegen corona op stoom. Groningen moet nog verder opschalen. Huisartsen willen meer tempo (update)

Foto: ANP

De GGD Drenthe heeft tot en met afgelopen zondag bijna 24.000 boosterprikken gezet tegen corona. In Groningen gaat het om ruim 20.000 boosters.

De boostercampagne in beide provincies is duidelijk in een stroomversnelling gekomen, al gaat het in Drenthe wel vlotter dan in Groningen.

De GGD Drenthe heeft inmiddels driehonderd extra mensen getraind en kan nu 25.000 boosterprikken per week zetten. Dat aantal wordt opgevoerd naar maximaal 45.000 per week. ,,Met alle hulp die ons is aangeboden kunnen we aan onze opdracht voldoen’’, zo luidt het in een persbericht.

Groningen moet nog verder opschalen

De GGD Groningen opende vorige week de priklocatie Hanze Plaza ten behoeve van de boostercampagne en is nog bezig met verdere opschaling.

Woordvoerster Lily Benjamin wil daar niet nader op ingaan. Ze wil alleen kwijt dat de GGD Groningen voldoende personeel heeft om de klus te klaren. ,,Wij kunnen het prikken van de boosters op dit moment prima aan. Later deze week komen we met nadere mededelingen over de verdere opschaling.’’

De indruk bestaat dat de GGD Groningen op zoek is naar een grootschalige priklocatie, maar ook daarover wil de woordvoerster niets kwijt.

Ook de instellingen boosteren er flink op los

Naast de GGD zetten ook de ziekenhuizen en zorginstellingen veel boostervaccinaties. Landelijk zijn zij goed voor 40 procent van het totaal aantal prikken. Op regionaal niveau zijn die cijfers niet bekend, maar ook in Drenthe en Groningen boosteren de instellingen er flink op los. Zo geeft Treant Zorggroep deze week 1.700 medewerkers in de woonzorgcentra een boosterprik. Dat aantal kan oplopen naar 2.900.

Huisartsen in Drenthe trekken aan de bel

De Drentse huisartsen vinden dat het boosteren te langzaam gaat. Zij hebben minister Hugo de Jonge dringend verzocht om de campagne verder te versnellen. Lees in dit artikel hoe dat zit.

Nederland maakt een inhaalslag

Landelijk zijn tot en met afgelopen zondag meer dan 1 miljoen boosterprikken gezet. Daarmee is bijna 7,5 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder geboosterd.

Minister Hugo de Jonge maakte deze week bekend dat iedereen van 18 jaar en ouder uiterlijk in januari een boosterprik moet kunnen krijgen. Om dat mogelijk te maken is de minimale tijdsduur tussen volledige vaccinatie en boostervaccinatie verkort van zes maanden naar drie maanden.

Deze maatregel is genomen omdat de boosterprik de opmars moet afremmen van de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus.

Ongeveer 1,4 miljoen boosterprikken per week

Om het streefgetal van eind januari (nog 8,5 miljoen prikken) te halen, moeten er per week ongeveer 1,4 miljoen vaccinaties worden toegediend. Dat is vergelijkbaar met de piek van de vaccinatiecampagne eind juni-begin juli.

Het vergt een forse opschaling, want in de afgelopen week (van zondag 5 tot en met zondag 12 december) werden er net iets minder dan 500.000 boosters toegediend.

Nederland bungelt in Europa nog altijd onderaan

Ondanks de versnelling van de campagne bungelt Nederland met 7,5 procent nog altijd onderdaan het Europese boosterlijstje. Landen als Engeland (35 procent ), Ierland (24 procent), Duitsland (24 procent), België (23 procent), Griekenland (22 procent), Denemarken (21 procent), Frankrijk (20 procent) en Italië (19 procent) zijn een stuk verder.

Zo maak je een afspraak voor een boosterprik

Iedereen die in aanmerking komt voor een boosterprik krijgt een brief met daarin een uitnodiging voor vaccinatie.

Ben je 60 jaar of ouder en wil je niet wachten op de brief? Dan kun je proberen een afspraak te maken via deze website . Je vult een korte vragenlijst in en ziet vanzelf of je al in aanmerking komt. Is dat het geval, dan kun je een afspraak inplannen. Er moet minimaal drie maanden zitten tussen jouw laatste vaccinatie en de boosterprik.

Niet bellen

In de uitnodigingsbrief staat een telefoonnummer dat je kunt bellen om een afspraak te maken. De GGD doet het dringende verzoek om dit nummer niet te bellen als je nog geen brief hebt gehad. Je moet ook niet bellen met de GGD, want die kan sowieso geen afspraken inplannen voor een boosterprik.

Op de websites van de GGD Groningen en de GGD Drenthe vind je veel praktische informatie over de vaccinaties.

Nieuws

Meest gelezen

menu