In Drenthe moet je eerst zijn geweest

Hunebedden. Foto: Archief DVHN

Nederlanders zijn erg enthousiast over Drenthe als woon- en recreatieprovincie. Maar, pas wanneer ze in de afgelopen vijf jaar op z'n minst één keer in de provincie zijn geweest.

Nederlanders zijn erg enthousiast over Drenthe als woon- en recreatieprovincie. Maar, pas wanneer ze in de afgelopen vijf jaar op z'n minst één keer in de provincie zijn geweest.

Dat blijkt uit recente cijfers in het onderzoek naar het imago van Drenthe, uitgevoerd door bureau Grontmij. Marketing Drenthe laat sinds 2007 elke twee jaar meten hoe de beeldvorming van Drenthe is onder de Nederlandse bevolking.

Bovenaan
Mensen die in de afgelopen vijf jaar minstens één keer in Drenthe zijn geweest zetten de provincie bovenaan als favoriete plek om naartoe te verhuizen, gevolgd door Gelderland. Friesland en Groningen staan op plek tien en elf. Maar onder de mensen die in de afgelopen vijf jaar niet in Drenthe zijn geweest, komt de provincie niet verder dan plek negen.

Ook voor recreëren in Drenthe geldt: wie hier in de laatste jaren nog is geweest, wil heel graag terug. Alleen Limburg is populairder. ,,Limburg is in naam zó sterk. Daar is eigenlijk niet aan te komen'', zegt Jan Albert Westenbrink, directeur van Marketing Drenthe. ,,Maastricht en eigenlijk heel Zuid-Limburg zijn zulke sterke trekkers.''

Natuur
Uit het onderzoek blijkt dat Drenthe vooral goed scoort vanwege de mooie natuur, de ruimte, het bos, de hunebedden en het dierenpark in Emmen. Relatief veel Groningers zetten Drenthe op één. Mensen die de afgelopen jaren niet in Drenthe zijn geweest, zetten de provincie pas op de zevende plek op de recreatieranglijst.

Westenbrink: ,,Voor beide zaken geldt: wat je kent, daar ga je graag naar toe. En wat je niet kent, daar heb je toch een bepaald beeld bij. Wat niet altijd klopt. Mensen die nooit in Drenthe komen denken: suf, duf, niks te doen. De wereld houdt op bij Zwolle.''

Drenthe als werkprovincie wordt door zowel bezoekers (zesde plek) als niet-bezoekers (tiende plek) minder gewaardeerd. In totaal werden 771 mensen buiten Drenthe digitaal ondervraagd. 422 bezoekers en 349 niet-bezoekers.

Nieuws

menu