In Hoogeveen aangetroffen Engelse vliegtuigbom in Havelte tot ontploffing gebracht

De Engelse vliegtuigbom die donderdagmiddag tijdens graafwerkzaamheden op een bouwterrein aan de Toldijk in Hoogeveen is gevonden, is naar Havelte gebracht. Daar werd het explosief op een veilige manier tot ontploffing gebracht.

Zaterdagochtend rond acht uur vertrok er een konvooi van de EOD, de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie vanuit Den Helder naar Hoogeveen om de gevonden bom op te halen.

Medewerkers van BAM en Rendo hielpen tijdens de eerste fase van het uitgraven met de hand, waarna medewerkers van Defensie het overnamen voor de laatste kritieke fase.

Dat dit werk niet geheel zonder gevaar is, bleek uit het feit dat tijdens het onschadelijk maken van de bom alle overige medewerkers van Defensie achter een container moesten gaan staan. Daarna kon de bom met een graafmachine op een palet worden gehesen. De bom werd gezekerd met zandzakken en onder politiebegeleiding naar Havelte vervoerd. Daar werd het explosief op een speciaal terrein van Defensie tot ontploffing gebracht.

Veertig kilo springstof

De vliegtuigbom van zeventig centimeter heeft een gewicht van 105 kilo en bevat zo’n veertig kilo springstof. Volgens de explosievenopruimer is het een relatief kleine, maar explosieve bom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu