In Memoriam: Johan Ros (1928 - 2020), de wethouder in Emmen met zijn onafscheidelijke vlinderstrik

In het ziekenhuis van Almelo is afgelopen zondag de voormalige Emmer wethouder Johan Ros overleden. De voormalig PvdA’er, die sinds 1996 in het Overijsselse Borne woonde, is 92 jaar oud geworden.

Johan Ros in zijn periode als wethouder van de gemeente Emmen. Nadat hij stopte met werken, begon hij voor zijn plezier met de verkoop van tweedehands boeken.

Johan Ros in zijn periode als wethouder van de gemeente Emmen. Nadat hij stopte met werken, begon hij voor zijn plezier met de verkoop van tweedehands boeken. Foto: Gemeentearchief Emmen

Johan Ros was dertien jaar actief in de Emmer gemeentepolitiek. In 1970 werd hij raadslid voor de PvdA en in 1974 wethouder sociale zaken. Die functie zou hij tot 1983 vervullen. Het was de periode waarin de wijken Emmerhout en Bargeres werden gebouwd, de Rondweg en de Frieslandroute werden aangelegd en de Emmer middenstand zich verzette tegen de bouw van winkelcentrum De Weiert. Nadat Ros afzwaaide als wethouder, werd hij voorzitter van het Zuiveringsschap.

Johan Ros was een opvallende verschijning. Hij was de enige bestuurder ín Emmen die altijd een vlinderstrik droeg. ,,Ik heb hem mijn hele leven nooit een stropdas zien dragen’’, zegt zijn zoon Alphons. ,,Hij vond stropdassen gewoon niet mooi.’’

Ook opvallend: Ros was fervent geheelonthouder. Toen hij in 1976 bij de overdracht van de nieuwe wielerbaan als wethouder een speech moest houden, toonde hij zich verbaasd over de flessen drank die vanwege de feestelijke opening in de kantine stonden. Ros vroeg zich hardop af of hij die middag misschien aanwezig moest zijn vanwege de opening van een kroeg.

Tiny, zijn grote liefde, was de dochter van zijn hospita

Johan Ros groeide op in een negen kinderen tellend gezin in het Twentse Wierden. Toen Ros elf jaar oud was, overleed zijn vader plotseling aan de gevolgen van een maagscheuring. In hetzelfde jaar kwam ook nog een broertje van hem te overlijden. Moeder Ros voedde het gezin verder alleen op.


Na de lagere school ging Ros naar de ambachtsschool waar hij leerde timmeren. Hij werkte vervolgens als broodventer bij twee verschillende bedrijven. Op zijn 24ste ging hij naar Doorn, voor de opleiding tot vakbondsbestuurder. Daar leerde hij meteen zijn grote liefde kennen, Tiny Prins. Zij was de dochter van zijn hospita. Het stel trouwde in 1956 en kreeg vier kinderen: Sylvia (1958), Yvonne (1959), Jolande (1960) en Alphons (1964).

Op de donder gekregen van de burgemeester

Het werk voor de vakbond bracht Ros naar Drenthe. Na in Assen en Hoogeveen te hebben gewoond, belandde het gezin in 1966 in Emmen. Daar sloot Ros zich aan bij de plaatselijke PvdA-afdeling en werd er vervolgens raadslid en wethouder. ,,Ik heb als wethouder wel eens van de burgemeester op mijn donder gehad omdat ik stemde voor een voorstel van de communist Willem Kremer’’, zo vertelde hij in 2002 aan deze krant.

Ros was toen al geen PvdA’er meer. De rol die de PvdA vervulde in het paarse kabinet was hem een gruwel. Ros vond dat er veel te veel werd geprivatiseerd en verlangde van de PvdA fel verzet tegen nutsbedrijven die kapitalen in profvoetbalclubs pompten.

Verkoop tweedehands boeken: van Antiquariaat Drenthe naar Het Twentse Ros

In 1990 begon Ros met het verkopen van tweedehands boeken onder de naam Antiquariaat Drenthe. Na zijn verhuizing naar Borne in 1996 veranderde hij die naam in Het Twentse Ros. ,,Hij deed het puur voor zijn plezier en ging er tot zijn 85ste mee door’’, zegt zoon Alphons. In Borne was hij ook jarenlang voorzitter van de voedselbank.

In 2015 werd de oud-wethouder plotseling weduwnaar. Zijn vrouw Tiny kwam op 50 meter van haar huis om het leven bij een verkeersongeval. De laatste jaren werd de gezondheid van Johan Ros minder. Zes weken geleden brak hij een heup nadat hij van de fiets was gevallen. De revalidatie verliep niet goed. Uiteindelijk overleed de voormalig Emmer wethouder aan de gevolgen van een longontsteking. De uitvaartdienst is in besloten kring.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu