In actie voor toegankelijkheid hulphond: ‘Als ik een supermarkt niet in kan, hoe kan ik dan mijn boodschappen doen?’

Is het jou wel eens overkomen dat je een bios, winkel of café niet in mocht? Mensen met een hulphond overkomt het nog veel te vaak. Hilde van der Burg (33) uit Dwingeloo vraagt dinsdag aandacht voor dit probleem.

Met haar Koningspoedel Matata doet ze mee aan de Landelijke Estafette Toegang Assistentiehonden, waarin mensen met een assistentiehond (of hulphond) in negen dagen door alle provincies trekken om aandacht te vragen voor hun wettelijk recht op toegang. De estafette begon zaterdag in Den Haag. Maandag liep de tocht door Friesland en Groningen en dinsdag zijn Drenthe en Overijssel aan de beurt.

Stickerlichtje overnemen

In Leggeloo, vlakbij bed and breakfast Op Stok, neemt Hilde tussen 11.00 uur en 11.30 uur ‘het stokje’ over van haar voorganger, een man uit Assen. Dat stokje is in dit geval een stickerlichtje dat wordt vastgemaakt aan de riem van de hond. De tocht van Hilde duurt vier kilometer.

„Ik eindig bij m’n huis”, vertelt ze. „M’n hond loopt en ik rol, want ik zit in een rolstoel. Eenmaal bij mijn huis wordt het stickerlichtje overgenomen door de hond van een dame die helemaal naar Hardenberg moet. Zij is met de auto. Je mag zelf kiezen met welk vervoersmiddel je gaat.” Hilde en de man uit Assen zijn de enige Drentse deelnemers.

Beperken van zelfstandigheid en vrijheid

Omdat Hilde een stofwisselingsziekte heeft en verschillende soorten reuma is ze rolstoelgebonden. Hulphond Matata helpt haar met alledaagse levensbehoeften. „Bij aan- en uitkleden, deuren open en dichtdoen, de was in en uit de wasmachine halen. Dankzij mijn hond heb ik geen extra hulp nodig. In mijn persoonlijke verzorging en dagelijks leven kan ik me volledig zelfstandig redden. En dat wil je als 33-jarige.”

Te vaak overkomt het Hilde dat haar de toegang wordt geweigerd vanwege haar hond. Hoewel dat wettelijk niet eens mag, beperkt het Hilde in haar zelfstandigheid en vrijheid. „Als ik een supermarkt niet in kan, hoe kan ik dan mijn boodschappen doen?”, vraagt ze hardop. „Mensen met een bril kun je toch ook niet weigeren hem op te doen?”

Mensen zijn welkom aan te sluiten

De Landelijke Estafette is een idee van Helma Verhoeven. „Voorvechtster voor de rechten van gebruikers met een assistentiehond”, zegt Hilde. „Helma Verhoeven rijdt de hele route morgen mee. Er komt ook nog een trainer van assistentiehonden met een hond in opleiding. En er komen wat kennissen van mij.” Hilde hoopt dat nog meer mensen aansluiten en een stukje van de estafette meelopen. Tussen 11.00 uur en 11.30 uur zijn zij welkom aan de Leggeloo 11.

Nieuws

menu