Is dit hét alternatief voor wintersport in Oostenrijk? In anderhalf uur vanaf Eelde naar de witte pistes in Zweden en Noorwegen

Vanaf Groningen Airport Eelde kan voor het eerst sinds jaren naar de wintersport gevlogen worden. Niet naar Innsbruck of Salzburg, maar naar Scandinavian Mountains in Zweden, op de grens met Noorwegen.

Op wintersport in Scandinavië

Bij wintersport denken we niet gelijk aan Zweden of Noorwegen. De Alpen zijn favoriet bij ons Nederlanders. Reisbureau BBI Travel uit Eelde durft het aan de Scandinavische landen in het winterprogramma op te nemen. Met een Boeing 737 met 149 stoelen vliegt Transavia deze winter op zondag vanaf Groningen Airport Eelde, als enige luchthaven uit Nederland, naar het nieuwe vliegveld Scandinavian Mountains in Zweden.

Zweden als een van de weinige landen 'geel'

Vergeleken met NederIand zijn de coronaregels in Zweden een soepeler. Zweden is een van weinige Europese landen die nog op geel staat (dd woensdag 22 december). Winkels, cafés en restaurant zijn open en het dragen van een mondkapje is niet nodig, alleen in het openbaar vervoer. Vanaf 28 december verscherpt het land echter de maatregelen. Buitenlandse reizigers moeten een negatieve testuitslag van maximaal 48 uur oud hebben, met uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar.

In Noorwegen gelden vergelijkbare regels. Iedereen die het land binnenkomt moet een PCR-test ondergaan en het resultaat afwachten. Op het vliegveld van Oslo duurde dat drie uur. Op het vliegveld Scandinavian Mountains (Zweden) en op de grens met Noorwegen is geen testlocatie, dan volstaat een zelftest in het verblijf. In Noorwegen geldt een alcoholverbod omdat de overheid bang is dat bij alcoholgebruik mensen te dicht bij elkaar gaan staan. Ook in Noorwegen zijn winkels en restaurants open, maar er geldt wel een mondkapjesplicht.

Bij terugkomst naar Nederland is een gezondheidsverklaring nodig: thuis uitprinten en op de terugreis invullen.

Trysil en Sälen