In anderhalve minuut uit de jas in Weiteveen (+video)

Schapen verlost van wol? Ja, maar niet omdat het warm is

Met een temperatuur van 27 graden lijkt het erop dat de schapen van de schaapskooi in Weiteveen worden verlost van hun dikke jas. Schijn bedriegt, zo blijkt.
,,Schapen hebben geen last van hun wol, ook al is het erg warm’’, zegt Luuc Bos, de herder van de duizend dieren tellen kudde. In Weiteveen runt hij op bedrijfsmatige wijze de grootste schaapskooi van het land.

Madenvlieg

,,Voor de wol hoeven we het niet te doen. Die levert 25 cent tot 2,50 euro per schaap op, terwijl het scheren 3,50 euro kost. Dieren moeten nu eenmaal worden geschoren, daarom doen we het. Niet omdat ze het warm hebben, want wol isoleert uitstekend. Als we niet scheren, gaat de wol klitten en een madenvlieg legt eitjes in de wol. Als die uitkomen, kunnen de larven binnen een paar dagen een heel schaap opvreten. Dat willen we niet’’, legt Bos uit.Zijn zoon Daniël is professioneel schaapscheerder. Vanwege de warmte en omdat het publiek er bovenop staat, doet hij het rustig aan. Niettemin heeft hij het dier in anderhalve minuut uit de jas geholpen. ,,Hij is in training voor het NK. Dan vliegt de wol eraf’’, zegt senior.

Ook nadat de schapen zijn geschoren, blijft het opletten geblazen. ,,Als ik de dieren nu naar buiten zou doen, verbranden ze in de volle zon. Dat willen we ook niet’’, zegt de scheper.

Nieuws

Meest gelezen

menu