Zestig inbraken bij The Read Shop in Assen. En dan zijn mislukte pogingen niet eens meegeteld. 'Moed zakt je in de schoenen'

Het is haast niet voor te stellen, maar in de Readshop in de Asser wijk Peelo is woensdagnacht voor de zestigste keer ingebroken. En dan telt eigenaar Jan Datthijn alle mislukte inbraakpogingen niet eens mee.

The Read Shop in Assen.

The Read Shop in Assen. Foto: Asser Courant

Oh god, niet weer. Dat dacht Datthijn toen de alarmcentrale hem vannacht wakker belde. „Eigenlijk weet je dan al wel hoe laat het is.” Zijn bange voorgevoel kwam uit toen hij even later poolshoogte nam in zijn zaak. „Rolluik kapot, slot eruit geboord”, zegt hij donderdagochtend aangeslagen. Vele pakjes sigaretten zijn ontvreemd, zoals vaker is gebeurd.

Twijfelachtig record

Het is de zestigste inbraak of overval die Datthijn voor de kiezen krijgt, sinds hij de boekenwinkel in 1983 opende. De eigenaar houdt de inbraken en overvallen die hem teisteren bij. „En ik reken dan niet de mislukte inbraken mee”, zegt hij. De laatste inbraak was ‘alweer’ zes jaar geleden. „En vorig jaar hebben ze nog geprobeerd in te breken, maar dat mislukte.”

Hoe het kan dat juist zijn zaak zo vaak de klos is? „Geen idee. Nu ben ik het, morgen is het een tankstation. Vaak hebben ze het gemunt op sigaretten.”

‘Probeer moed te houden’

De inbraak gaat Datthijn weer centen kosten. „De verzekering is erop aangepast. Onderhand zit ik in de hoogste risicocategorie bij de verzekeraar. Maar dit overkomt je. Ik vraag hier ook niet om.” Hij deed allerlei aanpassingen om de winkel verder te beveiligen. „Een alarmsysteem en rolluiken. Maar ik kan wel bezig blijven. Het houdt een keer op.”

Of hij wel eens aan stoppen denkt? „Nee. Soms zakt de moed je in de schoenen, maar ik probeer toch moed te houden. Het klinkt gek misschien, maar het went op een gegeven moment bijna.” Donderdagochtend is hij druk om de winkel weer toonbaar te maken om open te kunnen. „Ik probeer er maar het beste van te maken”, besluit Datthijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu