In de ban van de Russische rattenslang

Een van de vele soorten rattenslangen: De Russische Rattenslang. Foto: Archief DvhN

Een van de vele soorten rattenslangen: De Russische Rattenslang. Foto: Archief DvhN

De Russische rattenslang komt uit Oost-Azië, maar is in Nederland op één plek te vinden: in Eelde. De slangenpopulatie houdt zich er sinds 2002 in stand. Voor reptielen- en amfibiënonderzoeksinstituut RAVON reden om onderzoek te doen naar de Drentse exoot.

Hoe komt de Russische rattenslang in Eelde terecht?

Richard Struijk, onderzoeker bij RAVON: ,, In de jaren '90 was het een erg populaire slang onder reptielenliefhebbers. Een inwoner van Eelde heeft in 2002 vier slangen losgelaten en die hebben zich voortgeplant. Sindsdien is Eelde de enige plek in Nederland waar een rattenslangenpopulatie voorkomt.''

Wat is de aanleiding voor het onderzoek?

,, In het verleden is er wel onderzoek gedaan naar de populatie, maar omdat de Russische rattenslang vooral in Oost-Azië voorkomt is dat vooral gebaseerd op buitenlandse literatuur. Op basis van die literatuur zijn aannames gemaakt over de situatie in Eelde. We weten ook niet precies hoeveel slangen er in en rondom Eelde leven. Wij willen nu feiten verzamelen."

Hoe gaan jullie dat aanpakken?

,, Het is een veldonderzoek, waarmee we starten zodra de rattenslang uit zijn winterslaap komt. Dat is in april. We willen meer weten over de spreiding en voortplanting van de slangen en gaan op zoek naar de plekken waar de slangen leven. Naast Eelde is er bijvoorbeeld in Vries ook een keer een slang gesignaleerd. Het is een kwestie van geluk hebben dat je er ook daadwerkelijk eentje tegenkomt.

We benaderen nu dierenambulances, politie en inwoners van Eelde en omgeving om hun meldingen met ons te delen. We zijn mede van hen afhankelijk."

Wat is de Russische rattenslang voor dier? Is hij gevaarlijk?

,, Nee. Het is een wurgslang, dus geen giftige slang. Ze eten vooral knaagdieren, zoals muizen en ratten. Er zijn ook wel eens meldingen geweest dat ze een vogel grijpen, maar voor mensen zijn ze ongevaarlijk. Ze zijn van april tot september actief, de rest van de tijd houden ze winterslaap. Ze zijn zwart-bruin van kleur. De langste volwassen slang die in Eelde gesignaleerd is was anderhalve meter lang."

Wanneer verwachten jullie de eerste resultaten?

,,We hopen aan het einde van het jaar de eerste resultaten bekend te kunnen maken."


 

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's