In de rij voor pastoor Okonek

In de rij voor pastoor Okonek

Elke twee weken stroomt de katholieke kerk in Erica vol voor de Poolse mis. Met een doelgroep waar Nederlandse kerken alleen van kunnen dromen: twintigers en dertigers.

Elke twee weken stroomt de katholieke kerk in Erica vol voor de Poolse mis. Met een doelgroep waar Nederlandse kerken alleen van kunnen dromen: twintigers en dertigers.

Meer praten

Facebook, alcohol en Jezus. Dat zijn de enige woorden die een buitenstaander tijdens de Poolse katholieke dienst in Erica wel kan verstaan. In de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk komt sinds acht jaar een groep van ongeveer zeventig seizoenswerkers uit Polen samen om het geloof te belijden.

Dit keer ging het over de Vastentijd, wordt achteraf duidelijk. Pastoor Jozef Okonek: ,,Ik had het over dat we meer echt met elkaar moeten praten, want dat gebeurt door internet en Facebook steeds minder. De Vastentijd is een uitnodiging voor reflectie en om iets aan jezelf te verbeteren. Dat kan zijn minder internetten of minder alcohol bijvoorbeeld.'' Okonek woont in Hoogeveen, maar is, zoals zijn naam doet vermoeden, geboren in Polen.

Droom publiek

De dienst is precies zoals een Nederlandse katholieke kerkdienst. Op één verschil na: de leeftijd van de kerkgangers. Waar in Nederland het kerkpubliek behoorlijk vergrijst, zijn hier de mensen gemiddeld dertig. Eind twintig misschien zelfs. Een doelgroep waar veel Nederlandse kerken alleen maar van kunnen dromen. In Polen is 90 procent van de mensen katholiek. ,,Ze worden van kleins af aan zo opgevoed, het is voor iedere generatie belangrijk'', vertelt de pastoor. En inderdaad: er zijn ook kinderen en zelfs opvallend rustige baby's in de kerk.

Niet iedereen wil vertellen waarom de kerk zo belangrijk is, veel bezoekers maken een afwerend gebaar als een journalist wat wil vragen. Een gezin wil wel wat vertellen. ,,We werken nu vijf jaar in de orchideeën in Erica. Het is fijn dat er een Poolse dienst is, ik ben wel eens naar een Nederlandse geweest maar dat is niets omdat je het niet kunt verstaan.'' Over de pastoor zijn veel mensen tevreden: ,,Echt een hele goede.''

In de rij

Hij heeft het er dan ook maar druk mee. De Poolse dienst is op zaterdagavond, omdat hij op zondag nog vier vieringen heeft in Hoogeveen, Beilen, Marknesse en Groningen. Hij is gelieerd aan drie Nederlandse kerken en zes Poolse. ,,Hij heeft nooit tijd'', zegt een Poolse man. Na de dienst vliegt iedereen bij hem de kamer in voor een afspraak terwijl Okonek eigenlijk op het punt staat om weg te gaan. Dopen, een goed gesprek, een viering. Ze staan ervoor in de rij. Met zweet op het voorhoofd bladert Okonek door zijn agenda.

De pastoor geeft het zelf goede voorbeeld en waagt zich ook aan een sobere levensstijl deze Vastentijd. Lachend wijst hij naar zijn, sorry, behoorlijk aanwezige buik. ,,Met Gods genade zal het me lukken. Maar veertig dagen, dat is wel moeilijk.''

Nieuws

Meest gelezen

menu