In drie weken tijd 'slechts' drie ratten in de val in Assen

Plaagdierbestrijders van Anticimex plaatsten verschillende vallen in en rond de Bachstraat in Assen. Foto: Jeroen Kelderman

De oogst is wat mager na drie weken: slechts drie ratten zijn in een val gelopen in de Asser wijk Noorderpark. Volgens experts hoeft de buurt zich hierover geen zorgen te maken.

De rattenplaag zorgt al tijden voor overlast bij vele buurtbewoners in het oostelijk deel van de wijk, vooral rondom de Bachstraat. Bestrijdingsbedrijf Anticimex constateerde deze zomer dat het riool in deze buurt de thuishaven is van tientallen ratten.

‘Piek pas na aantal weken’

Daarop werden een drietal weken geleden op verschillende plaatsen in het riool vallen gezet. Het resultaat valt op het eerste gezicht wat tegen: slechts drie ratten hebben het loodje gelegd.

Plaagdierbestrijder Rando Kromkamp van Anticimex liet bij het plaatsen van de vallen al weten dat de ratten niet direct allemaal uitgeschakeld worden. „De ervaring in andere steden leert ons dat de grootste piek na een aantal weken pas plaatsvindt. De overlastmeldingen van ratten door bewoners boven de grond zullen daarna ook afnemen.”

Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, beaamt dit. „Ratten zijn slimme en vooral heel voorzichtige dieren, dus ik ben niet verbaasd dat het plaatsen van vallen in de eerste weken nog niet veel oplevert. Maar het kan ook in één keer vrij snel gaan, dus ik verwacht zeker nog resultaat.”

Schuwheid overheerst

Ratten zijn volgens Meerburg zo voorzichtig omdat ze weinig zien en erg afhankelijk zijn van hun reukvermogen. „Als ze veranderingen opmerken in hun leefomgeving, wachten ze rustig af voordat ze daarop actie ondernemen. Bovendien zit de rattensamenleving vrij hiërarchisch in elkaar. De jonge en onervaren dieren worden er als eerste op uitgestuurd, dus zij zullen de eerste slachtoffers zijn.”

De angst voor het onbekende wordt losgelaten wanneer voedsel schaarser is. Of als de mannetjes achter de vrouwtjes aan rennen, zonder daarbij goed op de omgeving te letten. Er zijn dus wel momenten waarop de rat in de val te lokken is, zegt Meerburg.

„Toch blijft in die eerste weken de schuwheid overheersen. Ratten leren snel: als ze zien dat een soortgenoot van iets eet en ziek wordt, laten ze dit voedsel staan. Zo zou het ook goed kunnen dat ze een andere rat gepakt zien worden door een val. Daar moet ik niet heen, denken ze dan.”

Gevecht op leven en dood

Wie wel eens filmpjes heeft gezien van ratten die katten aanvallen, zou niet denken dat deze knaagdieren zo schuw en voorzichtig zijn. „Op het moment dat het echt moet, kunnen ze inderdaad flink bluffen”, lacht Meerburg. „Een confrontatie met een kat is voor hen een gevecht op leven en dood, dan zie je toch dat sommige katten met de staart tussen de benen afdruipen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu