In het voorjaar van 2021 nieuw in Emmen: Het Emmerdennenhuis en het Ravelijnhuis

Zo gaan de gebouwen eruit zien aan en bij de Ravelijn in Emmen. Illustratie: Weusten Liedenbaum architecten Foto: Weusten Liedenbaum architecten

Aan de Ravelijn in Emmen begint binnenkort de sloop van het zwaar verouderde complex De Tussenstee. Het pand maakt plaats voor twee wooncomplexen voor mensen met geheugenverlies: het Emmerdennenhuis en het Ravelijnhuis.

Het te slopen complex staat al achter hekken. ,,Eerst wordt het asbest eruit gehaald, daarna gaat het gebouw tegen de vlakte’’, zegt Jan van der Meer van Dagelijks Leven. Dit is de organisatie die de woongebouwen voor mensen met geheugenverlies laat bouwen.

Het gaat om twee panden met elk twintig studio’s. ,,Als alles volgens planning verloopt, is het eerste gebouw eind maart volgend jaar gebruiksklaar en het tweede gebouw een maand daarna.’’

Tweede en derde vestiging in Emmen

Dagelijks Leven heeft in ons land 51 kleinschalige woonvoorzieningen voor de genoemde doelgroep. De nog te bouwen complexen aan de Ravelijn in de wijk Emmerschans worden de tweede en derde vestiging in Emmen. In 2017 werd de voormalige basisschool Het Rietveld in de wijk Rietlanden verbouwd tot een woongebouw met daarin twintig studio’s.


De belangstelling voor dit zogeheten Rietveldhuis is groot. ,,Momenteel staan hiervoor 16 mensen op de wachtlijst’’, zegt Van der Meer. Om aan de vraag te voldoen, ging Dagelijks Leven met de gemeente Emmen op zoek gegaan naar een goede plek voor een tweede vestiging. Die zoektocht eindigde op het perceel van de zwaar verouderde Tussenstee aan de Ravelijn. Gaat dat pand tegen de vlakte, dan is daar zelfs genoeg ruimte voor twee wooncomplexen.

Naar eigen inzicht de studio inrichten

Door de vergrijzing neemt de vraag naar geschikte woonruimte voor mensen met geheugenverlies naar verwachting nog verder toe. Dagelijks Leven voelde er dan ook wel voor om aan de Ravelijn niet één, maar twee woongebouwen met elk twintig studio’s te bouwen. Huisvesting in de voorzieningen van Dagelijks Leven is volgens Van der Meer betaalbaar voor iedere inkomensgroep, ook voor mensen met alleen AOW.


Voor de bewoners is 24 uur per dag zorg aanwezig. Iedere bewoner huurt zijn of haar eigen studio met een zit-/slaapkamer en badkamer, die naar eigen inzicht wordt ingericht. Het huis heeft twee gezamenlijke woonkamers, waar de bewoners elkaar kunnen treffen.

Ook nog in Coevorden en Hoogeveen

De plannen van Dagelijks Leven in Emmen werden eind vorig jaar bekend gemaakt. Op dat moment werd De Tussenstee nog door verschillende groepen mensen gebruikt. Zij hebben inmiddels elders onderdak gevonden, waardoor niets sloop meer in de weg staat. In Drenthe is Dagelijks Leven verder nog te vinden in Coevorden (voormalige katholieke ulo) en Hoogeveen (voormalige kerk aan de Korenstraat).

Nieuws

menu