Hoger beroep moord op Els Slurink: opnieuw 10 jaar geëist. 'Heeft ze geleden? We zijn 26 jaar verder en nog weten we het niet'

Jahangir A. in de rechtszaal in Groningen en Els Slurink (inzet).

Jahangir A. in de rechtszaal in Groningen en Els Slurink (inzet). Tekening: Heleen van den Broek

In hoger beroep is maandag opnieuw 10 jaar gevangenisstraf geëist in de moordzaak Els Slurink. Zij werd 26 jaar geleden met één steek in het hart vermoord in haar huis aan het Van Brakelplein in Groningen.

Vorig jaar, 25 jaar na de moord, werd verdachte Jahangir A. (46) opgepakt na een DNA-match. Zijn DNA kwam na nieuw technisch onderzoek overeen met het dna dat onder een nagel van Els Slurink (33) was aangetroffen. Voor het Gerechtshof in Arnhem verklaarde A. maandag nogmaals onschuldig te zijn, net als een jaar geleden voor de rechtbank in Groningen. Die veroordeelde A. toen tot 10 jaar cel.

In hoger beroep vindt het Openbare Ministerie dat er voldoende bewijs is dat A. de moordenaar is van Els Slurink. In 1997 pleegde A. regelmatig inbraken en sloop hij door tuinen in zijn woonplaats Groningen. Enkele maanden na de moord pleegde A. een inbraak bij buren van Els aan het Van Brakelplein, waarbij hij een naaimachine stal. Die naaimachine trof de politie later aan in het huis van de moeder van A. in de wijk Vinkhuizen in de stad.

Mes

A. droeg ook vaak een mes bij zich, blijkt uit politieonderzoek. Hij heeft daarmee meerdere keren mensen bedreigd. Els Slurink is in de nacht van 20 op 21 maart in 1997 met één steek in het hart om het leven gebracht. Buren getuigden dat er een korte ruzie aan voorafging. Els is vermoedelijk met een schaar om het leven gebracht. Doordat Els haar belager heeft gekrabd, is zijn DNA in het bloedspoor onder haar nagel terechtgekomen.

Deze feiten pleiten tegen A., maar zijn advocaten vinden het bewijs te dun. Ze menen dat er behalve de DNA-match geen enkel ander bewijs is dat op de betrokkenheid van A. bij de moord duidt. Zo komen een gevonden vingerafdruk op een glas in de keuken van Slurink en voetsporen van legerkistjes maat 44 in haar tuin niet overeen met de vingerafdruk en schoenmaat van A.. Grote vraag is hoe het DNA van A. dan onder de nagel van het slachtoffer terechtkwam. ,,Kunt u zonder twijfel vaststellen dat onze cliënt Els Slurink heeft vermoord. Dat kunt u volgens ons niet”, zegt A’s advocaat Françoise Landerloo. Zij pleit voor vrijspraak van A..

‘26 jaar later weten we nog niets’

De familie van Els sprak verdachte A., die pal voor hen zat, toe in de rechtszaal in Arnhem. Broer Koos Slurink: ,,Vroeger of later zal ik weten wat er met mijn zus is gebeurd. We zijn nu 26 jaar verder en nog weten we het niet. Wie was die vreemde man in haar huis? Heeft Els geleden? Ze was helemaal alleen, had niemand om haar heen. Hij is de laatste mens die Els zag. Dit hoger beroep is weer een tijd van spanning. Dat went nooit.”

De familie eist een schadevergoeding voor het leed dat de moord op Els bij haar broers en zus heeft veroorzaakt. Het Hof doet over vier weken uitspraak in deze zaak.