In memoriam: Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Robbin Tingen

Robbin Tingen Foto familie Tingen

Familie, vrienden en bekenden herdachten Robbin gisteren in de tuin van zijn ouders in Bovensmilde. De dag voor zijn verjaardag en niet op 19 september, toen dat hij het leven liet. Hij zat in de auto met vier andere spelers van het nieuwe zaterdagteam van Asser Boys die tegen een boom reed.

Behalve Robbin kwam ook Roy van Solkema (19) uit Smilde om het leven. De bestuurder en een andere speler raakten gewond, de vijfde kwam er zonder grote verwondingen vanaf.

De familie Tingen benaderde Dagblad van het Noorden om een verhaal over Robbin te schrijven. Niet over het ongeval en de nasleep daarvan, maar over wie Robbin Tingen was en wat hij voor hen betekende. In de huiskamer van Jan en Sophia Tingen praten we met zus Jasmijn, oom en tante, vrienden, klasgenoten en collega’s van de Poiesz supermarkt over Robbin.

Keizersnede

Robbin komt na een stuitligging met de keizersnede ter wereld in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij is na Jasmijn het tweede kind van Jan en Sophia Tingen.

De verpleegkundigen op de kraamafdeling noemen hem een grote charmeur, vanwege de uitstraling op zijn gezicht en zijn aanstekend lachje. Hij is kop en kont met zijn oudere zusje en dat blijft, al die 19 jaar.

Robbin is een pechvogel in zijn jongste jaren. Elk kind heeft wel eens een ongelukje, maar Robben overkomt wel heel veel. De hand tussen de autodeur, builen op het hoofd, been in het gips als hij tegen betonnen muur botst, onder de auto gekomen bij brug over de Drentsche Hoofdvaart.

Zijn leven eindigt met een groot ongeluk. Is het toeval of niet, vragen mensen zich af.

Onhandig en onzeker

Robbin is als jongetje wat onhandig en onzeker. Vader en moeder staan altijd langs het tennisveld van 't Kyllot in Smilde. De ballen vliegen tot hun afgrijzen alle kanten op, behalve de goede.

Robbin doet wel zijn best. Op de trainingen gaat het redelijk goed, maar in de wedstrijd slaan de zenuwen toe. Na het tennis gaat hij bij Smilde ’94 voetballen. Als hij in Westerbork zijn eerste goal maakt, kan vader Jan zijn geluk niet op.

Later vertrekt hij naar BSVV in Bovensmilde, waar hij zelfs kampioen wordt. Na vele blessures stopt hij met voetbal.

Op school maakt Robbin zich niet druk. Hij is bepaald geen studiebol. In klas 2 van het vmbo in Assen vraagt een docent aan zijn ouders of het wel goed met hem gaat. Het is alsof Robbin zweeft en niet met beide benen op de grond staat. Hij begint aan alles met een glimlach.

Daar gebeurt iets bijzonders

Na het vmbo, met een uitstapje naar havo 3, belandt hij uiteindelijk op het Noorderpoort in Groningen, waar hij aan de opleiding verpleegkunde begint. Dat is niet zijn ding en hij stapt over naar de maatschappelijke zorg. Daar gebeurt iets bijzonders.

Jarenlang draagt Robbin lang haar, maar daar gaat de schaar in. Hij ontdekt dat hij er best goed uitziet. De meiden op school kijken naar hem. Hij maakt makkelijk contact en is oprecht in hen geïnteresseerd. Niet alleen van 'hoe is het'?

Robbin vraagt door, ziet dat klasgenoten niet lekker in hun vel zitten en weet uit hen te krijgen wat er aan mankeert. Hij heeft een natuurlijke rust over zich heen. Als anderen in de stress schieten, blijft Robbin relaxed. Kijkt hij naar YouTube-filmpjes van Feyenoord op zijn telefoon.

Tijdens zijn stage op de Atlas in Assen kan Robbin goed met de 'lastige' jongeren overweg. Hij kijkt niet met zijn ogen, maar met zijn hart.

Vakkenvuller bij Poiesz

Robbin heeft een bijbaantje als vakkenvuller bij de Poiesz in Bovensmilde. Al hij klaar is met het werk, laat hij de meiden achter de kassa niet alleen naar huis gaan. Hij fietst met ze mee naar Assen of Smilde.

Als ze dat niet willen, wil hij dat ze hem appen als ze goed thuis zijn gekomen. Een ouderpaar schreef in het condoleanceboek: ''Bedankt dat je zo goed op onze dochter hebt gepast.'

Feyenoord. Robbin is fan van de club uit Rotterdam, vanwege Het Legioen. De laatste drie jaar van zijn leven hebben hij en zijn vader een seizoenkaart. Elke thuiswedstrijd van Smilde naar Rotterdam. Zondagmorgen om half elf weg, ’s avonds om half acht weer terug. Net te laat om Feyenoord nog te zien bij Studio Sport.

Landskampioen

Vader en zoon Tingen zijn er erbij als Feyenoord in 2017 na achttien jaar weer landkampioen wordt. Een week eerder zien ze op een groot beeldscherm in De Kuip hun club verliezen in het stadion van Excelsior.

Thuis tegen Heracles moet het dan gebeuren. Op weg naar Rotterdam zegt Robbin ter hoogte van Utrecht tegen zijn vader. ,,Het komt helemaal goed pap. Kuijt gaat een hattrick scoren.” En zo geschiedt. Dirk Kuijt scoort pal voor hun ogen na 45 seconden de 1-0 en later nog twee goals.

Bij de afscheidswedstrijd van Kuijt in De Kuip zijn ze er ook. Als Robbin ziet dat Steven Gerrard, icoon van zijn favoriete Engelse club Liverpool (waar hij samenspeelde met Kuijt) het Feijenoord-shirt aantrekt, schieten de tranen in zijn ogen.

Robbin en zijn vader zouden samen nog een wedstrijd bezoeken in Liverpool. Zover mocht het niet meer komen.

Nieuw vriendenelftal

Vorige zomer vragen vrienden uit Assen Robbin voor een nieuw vriendenelftal op zaterdag bij Asser Boys. In de voorbereiding en de bekerwedstrijden is Robbin nog op vakantie in Kreta met een vriend. Maar goed ook, want het team krijgt met dikke cijfers klop van stadgenoot Achilles: 31-0 .

Robbin is 19 september voor het eerst op de training. Na afloop drinken de spelers een biertje op het terras bij de kantine. Met vier teamgenoten stapt Robbin in de auto om in de stad nog iets te eten.

Zo’n vijfhonderd meter verderop gaat het mis. Op de Lonerstraat rijden ze met te hoge snelheid tegen een boom. Robbin en Roy laten het leven. Twee jongens raken zwaar gewond en derde komt er redelijk goed vanaf. Het ongeluk maakt diepe indruk in Assen, Smilde en ver daarbuiten.

Koepelkerk tot de nok toe vol

Bij de dienst voor Robbin zit de Koepelkerk in Smilde tot de nok toe vol met 800 mensen. De lange rij jongeren tekende de grote vriendenschare. De familie krijgt 1100 kaarten toe gestuurd en bezit zes condoleanceregisters.

Robbin Tingen heeft veel mensen geraakt in zijn korte leven: 19 jaar, 2 maanden, 4 dagen en 22,5 uur, zoals vader Jan hij opsomt. Het laatste nummer op de begrafenis is You’ ll never walk alone, het lijflied van Liverpool en Feyenoord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu