In vijf jaar tijd 78 basisscholen dicht

FOTO ARCHIEF DVHN

De afgelopen vijf jaar zijn in Groningen en Drenthe 78 basisscholen gesloten. 46 in Groningen, 32 in Drenthe.

De afgelopen vijf jaar zijn in Groningen en Drenthe 78 basisscholen gesloten. 46 in Groningen, 32 in Drenthe.

Dat blijkt uit tellingen van deze krant. Het zullen niet de laatste zijn, want het aantal basisschoolleerlingen in beide provincies blijft de komende jaren dalen.

Cijfers
In Groningen daalde het aantal basisschoolkinderen van 2012 tot oktober 2015 met ruim 2000, in Drenthe met ruim 3000. De afname was het grootst in De Wolden (-27 procent), Aa en Hunze (-14 procent), Ten Boer (-13 procent), Loppersum en De Marne (-12 procent). Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Planbureau Groningen en CMOStamm.

De daling betekent dat ouders en kinderen minder schoolkeuze hebben. Zo kunnen inwoners van De Marne, Bellingwolde of Loppersum binnen een straal van 3 kilometer kiezen uit twee scholen, terwijl inwoners van de gemeente Groningen de keuze uit elf hebben.

Kwetsbaar
De provincie Groningen heeft 24 scholen met minder dan 50 leerlingen en Drenthe 28. Ze zijn kwetsbaar, zegt onderzoekster Roosje van Leer van CMOStamm. ,,Er hoeven maar een paar leerlingen te vertrekken en hun voortbestaan staat onder druk. Ook hebben ze meer moeite groepen samen te stellen en de onderwijskwaliteit overeind te houden.'' De absolute ondergrens ligt trouwens op 23 leerlingen. Dan stopt de overheid met financiering.

Samenwerkkingsschool
Door de krimp is de afgelopen jaren een nieuw schooltype ontstaan: de samenwerkingsschool, een samenwerking tussen het openbaar en bijzonder onderwijs. In Groningen zijn er veertien, in Drenthe staan er twee op stapel. Het verschil is zo groot doordat Groningen meer dorpen heeft met zowel openbaar als bijzonder onderwijs.

Een samenwerkingsschool wordt vaak opgericht als in een dorp twee basisscholen van verschillende identiteiten zijn die beide in hun voortbestaan worden bedreigd. ,,De identiteit van een school is steeds minder doorslaggevend bij de schoolkeuze'', zegt Van Leer. ,,Het blijkt uit landelijk onderzoek en door de samenwerkingsscholen. Dat een school dicht in de buurt staat, vinden ouders belangrijker.'' Doordat de leerlingendaling doorzet, sluiten de komende jaren meer scholen, zegt ze. ,,Hoeveel het er zijn is afhankelijk van besluiten van schoolbesturen. De een wil graag scholen van tachtig leerlingen of meer, andere vinden dat kleinere ook bestaansrecht hebben. Die scholen hebben vaak ook het geld om ze open te houden.''

Nieuws

menu