Was het een dierenbeul of dierenactivist? Inbraak bij Asser kinderboerderij De Lariks: twintig vogels zijn spoorloos.

Knalgele parkiet. Eigen foto

Nog maar vier vogels vliegen door de kromsnavelvolière van kinderboerderij De Lariks aan de Laak in Assen. De overige kleine twintig vogels zijn sinds de nacht van dinsdag op woensdag spoorloos, toen een inbreker het hek van de volière én de weide openzette.

,,Ik werd rond kwart over vier ’s nachts gebeld door de buurvrouw. Die had iets vreemds gezien”, vertelt beheerder Marian de Jonge. ,,Eenmaal aangekomen zag ik een goudfazant voor de ingang staan. Toen wist ik: foute boel. Daarna zag ik een enorme ravage op het erf. Alles lag over de kop. Ook bleek dat het hek vanaf het erf naar de weide openstond, zodat ook de ezel en de pony vrij konden rondlopen.”

Woensdag maakte De Jonge de balans op: zo’n twintig vogels waren verdwenen. Zij deed aangifte en zag net als de politie dat de dader weinig sporen had achtergelaten. ,,Het hek tussen ons terrein en het fietspad was wel dicht. Dus vermoedelijk is de dader over het hek geklommen om binnen te komen.”

Een dierenbeul of een dierenactivist?

Was het een dierenactivist geweest of een dierenbeul? De Jonge gaat uit van twee scenario’s. ,,Mijn gevoel zegt dat het óf een dierenactivist was, of anders een dierenbeul die een gruwelijke hekel heeft aan vogels. Het zou kunnen dat een paar vogels ook zijn gedood. Er zaten een paar tamme duiven bij en en die hadden - als ze waren weggevlogen - allang weer terug moeten zijn. Ik ben bang dat ze zijn afgemaakt. Maar het blijft koffiedik kijken”

‘We houden Marktplaats en Facebook goed in de gaten’

De kinderboerderij heeft een oproep op social media geplaatst, in de hoop dat mensen zich wellicht melden met een paar verdwenen vogels. ,,Uiteraard houden we Marktplaats, Facebook en andere kanalen goed in de gaten. Ook de dierenambulance is op de hoogte.”

Bewakingscamera’s

Vanwege de inbraak overweegt de stichting Phusis, een zorgorganisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking waar de kinderboerderij onder valt, om camera’s te installeren. ,,Politie en gemeente zijn bereid om daarvan een deel van de kosten op zich te nemen”, zegt De Jonge. ,,Misschien één, misschien wel vier camera’s. Dat moeten we nog bekijken.

In de afgelopen maanden was De Lariks al vaker het doelwit van inbraken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu