Indrukwekkende erehaag voor joviale koster uit Hoogeveen ('Hij stond voor iedereen klaar')

Veel mensen brachten maandag een laatste groet aan koster Andre Flens van de Vredehorst Foto: Gerrit Boer

Een lang lint van mensen, soms aan weerskanten van de weg, vormde maandag in Hoogeveen een bijzondere erehaag voor koster André Flens, op weg naar zijn laatste rustplaats. Hij overleed vorige week woensdag, op 61-jarige leeftijd.

In stilte, onder applaus, met witte ballonnen. De belangstelling voor de uitvaart van André Flens, sinds 2003 koster van de Vredehorst in Hoogeveen en daarvoor van de Opgang in Emmen, was groot maar werd persoonlijk ingekleurd.

Iedereen langs de route van twee kilometer tussen het kerkgebouw aan de Zuidwoldigerweg en de begraafplaats bij Fluitenberg had wel een herinnering aan de joviale, drukke en toegankelijke koster.

‘Prettige vent’

,,We vergaderden vaak in de Vredehorst. Hij stond voor iedereen klaar’’, zegt een man. ,,Een prettige vent, lekker los in de omgang’’, zegt een ander.

De honderden mensen langs de kant van de weg stonden (veelal) netjes anderhalve meter uit elkaar. De afscheidsdienst in ‘zijn’ kerk werd vanwege de coronamaatregelen alleen bijgewoond door zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en naaste familie.

Veerkracht en vechtlust

André Flens was al geruime tijd ziek. Slokdarmkanker, een hersentumor en kanker in het hersenvlies eisten uiteindelijk hun tol. Over zijn ziekte sprak hij niet veel, vertelde zoon Gerco. ,,Echt mooi klote, zei hij dan. Pa heeft ons verbaasd met zijn veerkracht en vechtlust en de wil om elke dag iets uit het leven te halen.’’

Eerder dit jaar bedankte kerkgemeente De Weide hem met een speciale dienst en een heuse glossy: de André . Een kleurrijk en gevarieerd eerbetoon aan zijn leven en werk als koster. Die soms zo druk was, dat je hem door het gebouw zag rennen en die een pietje-precies kon zijn als het koffielepeltje verkeerd lag.

Welkom

Zoon Gerco: ,,Mijn vader had niet het meest coole beroep. Maar onze trots is niet minder. Samen met ma heb je Vredehorst gemaakt tot een plek waar iedereen zich welkom voelt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu