Informatiebord historische keienweg Gieten onthuld: verharde weg was nodig voor de lijkenwagen

Bij rioolwerkzaamheden in 2020 kwam in Gieten een oud stuk Drentse keienweg boven. Om bezoekers erop te wijzen, werd donderdag een informatiebord onthuld. De weg werd een eeuw geleden verhard om de ‘droeve last’ van de lijkenwagen te kunnen dragen.

Deze boerderij aan de (toen nog onverharde) Oude Groningerweg 12 staat er nog steeds. Schoonouders van Diewerke Houwing, die secretaris is van de Historische Vereniging Gieten, woonden er vroeger. Zij mocht daarom het doek van het onthullingspaaltje halen.

Deze boerderij aan de (toen nog onverharde) Oude Groningerweg 12 staat er nog steeds. Schoonouders van Diewerke Houwing, die secretaris is van de Historische Vereniging Gieten, woonden er vroeger. Zij mocht daarom het doek van het onthullingspaaltje halen. Archief van de Historische Vereniging Gieten

Waarom zou je een weg verharden? Omdat het een belangrijke handelsroute is, uiteraard. Toch bleek na archiefonderzoek van Ingrid van der Velde, vrijwilliger van de Historische Vereniging Gieten, dat dat niet het geval was. De route werd pas verhard, toen de Oude Groningerweg tussen Gieten en Annen eigenlijk al in onbruik was geraakt als belangrijke handelsroute. Al in de middeleeuwen reisde men over het zandpad op de Hondsrug van Coevorden naar Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu