Inhoudelijke behandeling moordzaak Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen met paar maanden uitgesteld. Reden: OM deelt nieuwe info vlak voor zitting.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 48-jarige Hala E., die wordt verdacht van de moord op Marcel Hoogerbrugge (49) uit Hoogeveen, wordt verplaatst. Het Openbaar Ministerie kwam afgelopen vrijdag nog met nieuwe informatie van zo’n tweehonderd pagina’s.

Tekening: Annet Zuurveen.

Tekening: Annet Zuurveen.

Dat is te veel voor de advocaat van de verdachte om op een goede manier zijn cliënt te kunnen vertegenwoordigen. Hij heeft om uitstel van de zaak gevraagd en dat verzoek is door de meervoudige kamer van de rechtbank toegewezen.

De aanvullende informatie betreft het ‘telefoonverkeer van de verdachte’ en de ‘de inhoud van de mailbox van het slachtoffer’. Het Openbaar Ministerie zegt dat er een volkomen verklaarbare reden is dat de informatie zo laat is gedeeld. Volgens Bart Olmer van het OM had justitie gewoon niet eerder de beschikking over het materiaal. ,,Zodra het beschikbaar was, hebben wij het direct gedeeld.”

Tweehonderd pagina’s

De advocaat zegt dat het OM pas op vrijdagmiddag zo’n tweehonderd pagina’s heeft opgestuurd naar de verdediging die dat pas na het weekend onder ogen kreeg. Dat is te kort dag om het te bespreken met Hala E. en zich goed voor te bereiden op de zaak.

Eigenlijk zou de strafzaak donderdag in de rechtbank van Assen worden behandeld. Dat gaat nu op z’n vroegst begin oktober worden, laat de rechtbank Noord-Nederland weten. De nabestaanden van Hoogerbrugge zijn inmiddels geïnformeerd over de onvoorziene vertraging.

Medicijnen toegediend

Hala E. wordt ervan verdacht dat zij de Hoogevener in december 2017 heeft vermoord. Volgens het OM heeft zij hem eerst vergiftigd met een cocktail van medicijnen en daarna met een hard voorwerp zijn schedel ingeslagen. De medicijnen zouden hem ongemerkt zijn toegediend in meerdere glazen alcoholische drank.

Olmer zegt dat de recherche de uitdraai van de gegevens van een van de telefoons van E. moest toevoegen aan het dossier. Dat is gedaan, maar daarbij zijn ook de gegevens van de andere telefoons - Hala E. had er meerdere - uitgeprint en toegevoegd. ,,Daardoor leek het erg veel extra, maar dat is dus niet zo.”

Het OM heeft pas zeer recent toestemming gekregen van een buitenlandse rechtbank om alle e-mail van de overleden Hoogerbrugge te kunnen inzien. ,,Deze berichten zijn pas onlangs beschikbaar gekomen en vrijwel direct ter beschikking gesteld van de verdediging”, zegt Olmer die zegt dat het verzoek om via de provider toegang tot Hoogerbrugges e-mailadres te krijgen ook niet laat is ingediend. ,,Het heeft gewoon extreem lang geduurd voordat we toestemming kregen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Hoogerbrugge
Rechtbank
menu