Inloophuizen voor kankerpatiënten door corona in de knel: geen inkomsten, geen bezoek

Inloophuizen voor mensen met kanker hebben dubbel te lijden onder de coronacrisis. Niemand kan langs komen en de inkomsten drogen voor een belangrijk deel op.

Josje Hamel in het Hamelhuys in Groningen.

Josje Hamel in het Hamelhuys in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Bij inloophuis Sigrid’s Garden is het dezer dagen een drukte van belang, maar niet met de inloop van mensen die te maken hebben met kanker. De vrijwilligers maken het pand geschikt voor de inmiddels bekende 1,5 meter. „We maken aanpassingen, geven aan hoe mensen moeten lopen en waar mensen wel en niet mogen zitten”, vertelt coördinator Rinie Huitema.

Geen inloop mogelijk

Helaas kunnen de mensen om wie het gaat nu niet in het inloophuis terecht, dat geldt ook voor het Hamelhuys in Assen en Groningen. Het Hamelhuys nam begin dit jaar de activiteiten over van het Robijnhuys. Ook in het Toon Hermanshuis in Hoogeveen zijn de fysieke ontmoetingen stil gelegd.

In een inloophuis kunnen mensen terecht die zelf kanker hebben, of die een partner, familielid of vriend hebben die daar aan lijdt. Ze kunnen er hun ervaringen delen met lotgenoten, er zijn allerlei bijeenkomsten over yoga, meditatie en andere manieren hoe je met de ziekte kunt omgaan en er zijn allerlei andere ondersteunende activiteiten. Bij Sigrid’s Garden komen jaarlijks een kleine 1500 mensen, bij het Hamelhuys in Groningen jaarlijks 1800 mensen.

„We bellen nu regelmatig met mensen, hebben deze week nog kaarten gestuurd en onderhouden contact via internet”, vertelt Huitema.

Activiteiten vaker in kleinere groepen

Ze is druk aan het puzzelen hoe de activiteiten verder kunnen gaan. „We kunnen bijvoorbeeld onze yoga-activiteiten vaker gaan doen, maar dan met kleinere groepen. We hopen dat het RIVM de richtlijnen gaat versoepelen en dat we vanaf juli of augustus wel voorzichtig weer activiteiten kunnen voor groepen tot tien mensen. Het vergt veel creativiteit. „In onze huiskamer kunnen we normaal gesproken met twaalf mensen zitten, dat gaan we terugbrengen tot vijf.”

Ook in Groningen en Assen gaat de ondersteuning door zo goed en zo kwaad als dat kan. „We hebben bijvoorbeeld buddies die met patiënten naar het ziekenhuis gaan als ze behoefte hebben aan iemand die hen vergezelt”, vertelt Josje Hamel van het Hamelhuys. Ze constateert dat de behandeling van mensen met kanker nu weer redelijk goed op gang komt. Aanvankelijk waren veel mensen terughoudend om naar het ziekenhuis te gaan, vaak uit vrees voor coronabesmetting.

Overheid steunt vrijwilligersorganisaties niet

De inloophuizen drijven helemaal op vrijwilligers. Huitema en haar collega Josje Hamel van het Hamelhuys merken nu dat er geen enkele financiële steun van overheidswege is voor vrijwilligersorganisaties. Terwijl de inkomsten goeddeels opdrogen. Sponsoractiviteiten als de Samenloop voor Hoop zijn afgelast, en die zijn voor de inloophuizen belangrijk.

Daarnaast zijn er lokale sponsors en giften van particulieren. Huitema vindt het wel lastig om nu sponsors om meer geld te vragen. „Iedereen heeft het moeilijk in deze tijd.” „De meeste bedrijven hebben nu wel iets anders aan hun hoofd”, vult Hamel aan.

Beide organisaties hebben nog wel enkele reserves, waarmee ze de huur van de panden en het gas en licht kunnen betalen. Maar de huidige situatie moet niet nog veel langer duren, menen Hamel en Huitema.

Anderhalve meter geen probleem

Aangezien grote evenementen waarschijnlijk de rest van het jaar taboe zullen blijven, moeten het Hamelhuys en Sigrid’s Garden andere inkomsten bronnen zien aan te boren. Beiden blijven optimistisch gestemd. Zo ziet Hamel weinig problemen met de 1,5 meter.

„Met een chemokuur heb je een zwakke weerstand, dus wij zijn daar al helemaal op ingesteld. We maken hier heel intensief schoon. Iemand zei al: die anderhalve meter hebben wij uitgevonden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie
menu