Inschattingsfout kost Drenthe 5 miljoen euro extra, maar Provinciale Staten doen niet al te moeilijk

Het zand voor de verdubbeling van de N34 ter hoogte van Emmen valt 5 miljoen euro duurder uit. „Leergeld”, noemt gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) het. Provinciale Staten maken het hem niet moeilijk.

Ondanks problemen met de levering van zand liggen de werkzaamheden aan de  N34 goed op schema.

Ondanks problemen met de levering van zand liggen de werkzaamheden aan de N34 goed op schema. Foto Boudewijn Benting

Voor de wegverbreding is een fikse hoeveelheid zand nodig. De provincie meende dit zand te kunnen winnen bij de locatie Huttenhoogte in Dalen, maar te elfder ure kwam daar een bezwaarprocedure tegen. Omdat de provincie vaart wilde maken met de verdubbeling, besloot zij het zand elders te kopen. Dat pakte een stuk duurder uit dan gepland.

Juridische valkuilen

„Voortaan gaan we niet een, niet twee maar drie keer checken of alles in orde is”, verklaarde gedeputeerde Bijl woensdag in een commissie van Provinciale Staten. Die moeten het extra geld beschikbaar stellen.

Bijl bevestigde hiermee het vermoeden van veel Statenleden, dat de provincie de operatie vooraf onvoldoende heeft doorgelicht op eventuele juridische valkuilen, waardoor zij zich in een moeilijke positie bracht. Anderzijds was er ook weer waardering dat de provincie de kwestie snel tot een oplossing bracht, waardoor de werkzaamheden bij de N34 geen vertraging ondervinden.

Provinciale Staten moeten zich in een plenaire vergadering formeel nog over het extra geld uitspreken, maar dat wordt een hamerstuk, zo was de conclusie van de bespreking woensdag in de commissievergadering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu