Installatiemonteur (54) uit Nieuw-Weerdinge maakt na 35 jaar carrièreswitch. Hij staat nu voor de klas als docent bouwtechniek

Na 35 jaar keert Jan Naber weer terug naar school. Niet in de banken, maar voor de klas. De 54-jarige installatiemonteur uit Nieuw-Weerdinge gaat aan de slag als docent bouwtechniek bij Bouwmensen Drenthe en Noordwest Overijssel (DNWO).

De gereedschapstools neemt Jan Naber voortaan niet meer mee op klus, maar naar school. De 54-jarige inwoner van Nieuw-Weerdinge ruilt na de zomervakantie zijn job als installatiemonteur in voor docentschap in de bouwtechniek.

De gereedschapstools neemt Jan Naber voortaan niet meer mee op klus, maar naar school. De 54-jarige inwoner van Nieuw-Weerdinge ruilt na de zomervakantie zijn job als installatiemonteur in voor docentschap in de bouwtechniek. Foto: Geert Reintsema

Bij hem kriebelde het de afgelopen jaren steeds vaker. Was hij zijn roeping misgelopen?

,,Werkgevers schreeuwen moord en brand om vaklieden en scholen staan te springen om techniekdocenten. Vanuit allerlei hoeken kreeg ik goede feedback. Waarom ga je het onderwijs niet in? Precies iets voor jou! Zo is de zoektocht begonnen en na een paar positieve sollicitatiegesprekken ging mijn hart steeds sneller kloppen. Alles viel toen op zijn plek.“

Stevig scholingsprogramma

De carrièreswitch vergt lef, maar Naber gaat onbevangen het nieuwe avontuur tegemoet. ,,Ik zie vooral kansen en uitdagingen, ook voor mij persoonlijk. Natuurlijk zal het wennen zijn: van installateur naar instructeur.”

Hij heeft in de afgelopen decennia uiteraard een schat aan praktijkervaring opgedaan, maar de stap naar docentschap is zeker geen abc’tje. ,,Ik moet straks een goed en degelijk lesplan in elkaar sleutelen, dat is wat anders dan een badkamer van a tot z installeren. Verder moet ik didactische en pedagogische vaardigheden aanleren. Vanuit mijn ervaring ligt er natuurlijk een prima basis en ik kan rekenen op goede ondersteuning van mijn nieuwe collega’s, maar ik moet het komende jaar nog wel een stevig scholingsprogramma doorlopen.”

Feeling met bouwtechniek

Het meest kan Naber zich verheugen op het begeleiden van leerlingen en het overdragen van zijn kennis en vaardigheden.

,,Ik vind het belangrijk om te sparren met leerlingen en om hen uit te dagen. Technische aanleg van leerlingen is mooi meegenomen, maar geen vereiste. Motivatie en willen leren is veel belangrijker. Het allermooiste is dat je leerlingen ziet groeien in hun rol en dat ze feeling krijgen met de bouwtechniek.”

Naber kent de vooroordelen. ,,Ik denk dat er best nog wel een stoffig imago kleeft aan het ambachtswerk. We moeten het vak van bouwvakker en installatiemonteur aantrekkelijker maken en meer waarderen. Daar is nog veel te winnen.”

Trots gevoel

De in Erm geboren en getogen Naber startte zijn loopbaan als bouwvakker en stapte bijna twintig jaar geleden over naar de installatietechniek.

,,Het zoeken naar oplossingen voor praktische problemen is voor mij altijd een uitdaging geweest. Iets maken waar de klant tevreden over is en jezelf een trots gevoel geeft. Dit werk vraagt in fysiek opzicht echter wel het een en ander en dat heeft ook meegespeeld in de zoektocht naar een andere job.”

Naast zijn werkzaamheden bleef Naber zich ook in theoretische zin ontwikkelen. Hij volgde tal van opleidingen: van Primaire opleiding timmeren tot Assistent Bouwkundig Opzichter/Tekenaar, en alles wat daar tussenin zit.

In zijn periode bij Nijland Installatietechniek in Zweeloo behaalde Naber het diploma Monteur Werktuigkundige Installaties niveau 3. „Al deze opgedane kennis komt in mijn nieuwe rol ook goed van pas.”

Energietransitie: ‘nog een lang weg te gaan’

Zonnepanelen, warmtepompen en aardgasvrije huizen. Naber zag als installatiemonteur de energietransitie in volle omvang aan zich voorbij trekken en het eind is nog lang niet in zicht.

,,Ik denk dat er nog heel veel ontwikkeling en onderzoek nodig is om echt duurzamer te kunnen worden. Er kleven nog teveel nadelen aan het plaatsen van bijvoorbeeld warmtepompen. Vooral bij de oudere woningen vraagt dit een enorme investering op het gebied van isolatie. Voor modale inkomens is dat bijna niet te behappen. Tenzij overheden met subsidies over de brug komen. Of we ooit van het gas af komen? Ik waag het te betwijfelen.”

Studie voor de boeg

Inmiddels is Naber de voorbije maanden gestart met de voorbereidingen op het docentschap. ,,Vanaf mei volg ik al de opleiding Hybride Techniek Opleider in Heerenveen. Deze tien maanden durende studie, met 80 uur stage, geeft straks recht op het Pedagogisch Didactisch Certificaat (PDC). Daarnaast ga ik in november de cursus Leermeester volgen.”

Omschakelen

Het zal even wennen zijn: de gereedschapskist en werkkleding neemt Naber voortaan niet meer mee op klus, maar naar school. Bij de vestigingen van Bouwmensen in Emmen en Ruinen gaat hij vol overgave aan de slag om een goede lichting bekwame vakmensen af te leveren.

,,Wat mij heel positief stemt is dat mijn nieuwe werkgever al leerlingen van groep 8 van de basisscholen en vmbo-leerlingen enthousiast probeert te maken voor een opleiding in de bouw- en installatietechniek. De vestingen van Bouwmensen werken bovendien nauw samen met de bouwafdeling van het Drenthe College en Alfa College Hoogeveen.”

‘Het is nooit te laat voor een nieuwe stap’

En voor wie ook een carrièreswitch overweegt: ,,Denk in mogelijkheden en volg je hart. Dat kan ook na je 50e, want het is nooit te laat voor een nieuwe uitdagende stap.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu