Intensief vliegverkeer boven Eelde en omgeving vanaf 3 maart. KLM Flight Academy gaat ook ‘s avonds lessen

Een lesvliegtuig van de KLM Flight Academy dat de piloten van de toekomst klaarstoomt. De financiering voor de dure opleiding door ABN Amro staat op losse schroeven. Foto: KLM Flight Academy.

De KLM Flight Academy hervat haar lesactiviteiten vanaf Groningen Airport Eelde op 3 maart, na bijna drie maanden lang niet vliegen. Om achterstanden in te halen wordt de komende tijd intensief gevlogen boven Eelde en omgeving, ook in de avonduren.

Theorielessen konden op afstand doorgaan, maar vlieglessen mochten de afgelopen drie maanden vanwege de coronamaatregelen niet plaatsvinden. Dit heeft geleid tot behoorlijke vertragingen in het vliegtraject, stelt de vliegschool.

Ook in de avonduren

De komende tijd zal intensief worden gevlogen om de achterstand in te halen: ook in de avonduren. De Flight Academy zegt zijn uiterste best te doen om geluidshinder zoveel mogelijk te beperken door het vermijden van dorpen in de omgeving en het spreiden van de vlieglessen door het luchtruim.

Niet boven woonkernen

Enige geluidshinder is volgens vliegschool niet weg te nemen, omdat het oefenen van start en landingen een verplicht onderdeel van de training is. De dorpen Eelde/Paterswolde, Haren, Donderen, Vries, Yde en Glimmen worden zoveel mogelijk vermeden, maar we kunnen niet uitsluiten dat geluid daar wel te horen is.’

De komende weken wordt geprobeerd op achterstanden in het vliegprogramma in te lopen. De verwachting is dat de trainingen in de avond blijven doorgaan, maar dat de intensiteit ervan zal afnemen.

‘KLM Flight Academy zou juist moeten krimpen’

VOLE, de vereniging van omwonenden van de luchthaven, is niet blij met het besluit van de vliegschool om ook in de avonduren te vliegen. Zij vindt dat de KLM Flight Academy door corona juist alle reden heeft om in te krimpen. ,,De piloten die nu worden opgeleid komen de eerste vijf jaar niet aan de bak. De opleiding en het vliegveld worden in stand gehouden met belastinggeld. Zonder de crisis en de coronasteun was Groningen Airport Eelde al door het geld heen geweest’’, aldus VOLE-voorzitter Jan Wittenberg.

Nieuws

Meest gelezen

menu