Interim-directeur Wildlands in Emmen: deze crisis raakt ons hard

Entree Wildlands Adventure Zoo Emmen. Foto: André Broere

Interim-directeur Erik van Engelen van Wildlands laat in een geschreven reactie weten dat het Emmer dierenpark ‘hard wordt geraakt’ door de coronacrisis. "Vooral ook omdat het seizoen nu zou moeten beginnen."

De dagattractie heeft enkele zware jaren achter de rug waarin ze miljoenenverliezen leed. Een jaar geleden behoedde de gemeente Emmen de zoo voor een faillissement, door alle leningen aan het park over te nemen en deze te bundelen tot een nieuwe lening van 70,5 miljoen euro. Ook sneed het park zelf fors in de kosten.

Volgens Van Engelen had Wildlands inmiddels een opgaande lijn te pakken met meer bezoekers en betere recensies. De beslissing om het park halverwege maart tijdelijk op slot te draaien, noemt hij dan ook ‘pijnlijk maar noodzakelijk’.

‘Slechtste scenario dat je zakelijk kan bedenken’

Wat de financiële gevolgen van de crisis voor Wildlands zijn, kan de interim-directeur nog niet zeggen. Duidelijk is wel dat de timing slecht uitkomt. ‘Geen euro omzet draaien in een periode met prachtig weer, wanneer eigenlijk hordes mensen het park zouden moeten bezoeken, is echt het slechtste scenario dat je zakelijk kan bedenken.’

Van Engelen schrijft dat direct na de sluiting van Wildlands is onderzocht hoe de kosten tot een minimum konden worden teruggebracht. Daarbij is volgens hem alles onder de loep genomen; van het entertainmentbudget tot marketinggelden. Waar mogelijk zijn uitgaven stopgezet of verlaagd.

Tijdelijk geen huur

Ook heeft het park aan de gemeente Emmen gevraagd om tijdelijk geen huur te hoeven betalen voor het entreegebouw en de overdekte speeltuin Animazia. Volgens Van Engelen gaat dat om forse bedragen. Zo betaalt Wildlands jaarlijks 317.000 euro huur voor het entreegebouw aan het Raadhuisplein.

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) laat weten dat de gemeente tegemoet wil komen aan het verzoek van Wildlands om tijdelijk geen huur te betalen. Het definitieve besluit hierover is nog niet genomen. Verder neemt de gemeente volgens Otter geen andere maatregelen om de financiële impact van de coronacrisis voor de dierentuin te verlichten.

Onderzoeken hoe verantwoord open kunnen

Wildlands maakt ook gebruik van de landelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Hierdoor krijgt het park een groot deel van de loonkosten voor het personeel vergoed.

De dierentuin onderzoekt momenteel samen met andere dagattracties in het land welke maatregelen nodig zijn om op een verantwoorde manier open te kunnen. Wanneer dat weer kan, is volgens Van Engelen onduidelijk. ‘Maar we willen er wel klaar voor zijn.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu