Interim-directie van schouwburg Ogterop Meppel blijft voorlopig tot 1 september

Interim-directeur Dorien van de Laak op het dak van Schouwburg Ogterop, waar een van de vluchtroutes eindigt. foto: DVHN

De interim-directie van schouwburg Ogterop blijft voorlopig tot 1 september. Dat bevestigt Dorien van de Laak, die samen met Loek Buys de interim-directie vormt.

De twee werden maart vorig jaar voor één jaar aangesteld als interim-directie. Daarmee volgden ze Wybrich Kaastra op. Zij vertrok na negen seizoenen als directeur van Ogterop, om in Frankrijk een bed & breakfast beginnen.

Van de gemeente Meppel kregen Dorien en Loek de opdracht mee om onderzoek te doen naar de verzelfstandiging van Ogterop én om ondertussen de programmering door te zetten.

Veel knelpunten

Het onderzoek naar de verzelfstandiging is noodgedwongen flink uitgebreid. Tijdens hun onderzoek kwamen ze erachter dat de schouwburg behoorlijk wat knelpunten heeft. Al die punten zijn in kaart gebracht. Zo is er sprake van een levensgevaarlijke laad- en lossituatie voor de Engelenbak, is er geluidsoverlast, zitten de stoelen in de grote zaal te dicht op elkaar, is er een vluchtroute die op het dak eindigt en veel meer.

Dorien en Loek hebben vervolgens een architectenbureau onder de armen genomen om ook met oplossingen te komen. Het architectenbureau is met tekeningen voor een flinke renovatie gekomen, waarvan de kosten tussen de 15 en 20 miljoen euro worden geschat.

Ondertussen heeft de directie van Ogterop ook de programmering voor volgend jaar rond. Al wordt de theatergids nog niet naar buiten gebracht. Vanwege de coronacrisis is namelijk nog onzeker wat er na 1 september gaat gebeuren en of alle geplande voorstellingen wel door kunnen gaan. ‘We hadden al een prachtig seizoen voor u samengesteld, maar de kans dat er nog van alles gaat veranderen is erg groot’, schrijft Ogterop in een mail aan haar bezoekers. ‘Ook is veel afhankelijk van de richtlijnen van het kabinet.’ De voorverkoop wordt daarom ook uitgesteld.

Eigen theater

De twee zijn parttime in dienst. Ze hebben allebei namelijk hun eigen theater, Theater Junushoff in Wageningen.

Inmiddels is het jaar dus al verstreken, maar ze blijven nog even als directie. „Ze hebben grote stappen gezet”, zegt wethouder Henk ten Hulscher. „De onderzoeken die ze gedaan hebben voegen echt wat toe.”

Nadat er een besluit wordt genomen over de toekomst van Ogterop, gaat de gemeente zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe directeur voor de schouwburg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu