Intern onderzoek Lentis na moord op bewoner GGZ-instelling in Zuidlaren door medepatiënt

Een 30-jarige psychiatrische patiënt van GGZ-instelling De Es van Lentis in Zuidlaren zit vast, omdat hij twee weken geleden een medebewoner met geweld om het leven zou hebben gebracht. Hoe kon dit gebeuren? Waar was het personeel toen de bewoner om het leven werd gebracht?

De politie doet onderzoek bij de GGZ-instelling. Foto: Harm Meter.

De politie doet onderzoek bij de GGZ-instelling. Foto: Harm Meter.

Bronnen melden dat het slachtoffer een 53-jarige man is, het Openbaar Ministerie (OM) wil dat niet bevestigen. ,,De officier van justitie wil de privacy van het slachtoffer en de nabestaanden beschermen en wil het graag beperken tot de mededeling dat het slachtoffer een mannelijke medebewoner betreft”, zegt woordvoerder Bart Olmer.

Over de toedracht van het misdrijf wordt ook niets losgelaten. Het enige dat bekendgemaakt is, is dat het slachtoffer op donderdagavond 15 oktober dood is gevonden op zijn kamer. De 30-jarige medebewoner is direct gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord of doodslag. De rechtbank heeft deze week bepaald dat de man in elk geval tot aan de eerste openbare strafzitting op 14 januari vast moet blijven zitten.

Psychische kwetsbaarheid

De verdachte en het slachtoffer verbleven in woonvoorziening De Es voor zogeheten langdurige rehabilitatie. Het gebouw van Lentis op het voormalige terrein van Dennenoord in Zuidlaren heeft plek voor ongeveer 25 cliënten. Er zitten mensen die hulp nodig hebben bij het dagelijks leven vanwege hun psychische kwetsbaarheid.

Een deel van de bewoners probeert toe te werken naar een woonplek in de maatschappij. ,,Voor anderen zijn wij langdurig een veilige haven van waaruit wij samen proberen te werken aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven”, staat op de website van Lentis. Een veilige haven bleek het voor het slachtoffer helaas niet.

Komt zeer zelden voor

Zelfdoding, agressie, geweld of brandstichting gebeuren vaker in psychiatrische instellingen. Volgens bijzonder hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit in Nijmegen komt het echter zeer zelden voor dat een bewoner van een GGZ-instelling een medebewoner om het leven brengt. Hij schat dat het hooguit een of twee keer in de vijf jaar gebeurt.

In het jaarverslag van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd staat dat vorig jaar 100 meldingen zijn gedaan van overlijdens van cliënten binnen de GGZ. In 70 gevallen ging het om zelfdoding. Bij de overige 30 staat geen doodsoorzaak. ,,Cijfers over dodelijk geweld binnen de GGZ hebben we niet”, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Kans op herhaling verkleinen

Volgens hem heeft Lentis het tragische incident van half oktober bij de inspectie gemeld. ,,Als zo’n melding wordt gedaan vragen wij de instelling om intern onderzoek te doen.” Onderzocht moet worden hoe het gesteld was met de veiligheid en kwaliteit van de zorg die is geboden voorafgaand, tijdens en na het incident. Ook moet in kaart worden gebracht wat de zorgaanbieder heeft gedaan of gaat doen om de kans op herhaling te verkleinen.

Had het levensdelict in Zuidlaren voorkomen kunnen worden? Was er voldoende personeel? Zijn er signalen gemist bij de verdachte? Woordvoerder Siets Nobel van Lentis zegt dat de uitkomsten van het onderzoek moeten worden afgewacht. ,,Zolang het onderzoek loopt, kunnen we er niets over zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu