Interzorg wil investeren in zorg en niet in stenen

De Hullen in Roden staat in de verkoop. Foto: Interzorg

Interzorg verkoopt zijn zorgcentra De Hullen in Roden en De Slingeborgh in Assen. ,,We gaan investeren in zorg, niet in stenen”, zegt manager Elly van der Woude.

In twee advertenties in Dagblad van het Noorden biedt Interzorg de twee gebouwen te koop aan voor investeerders. Het is de bedoeling dat projectontwikkelaars de zorgcentra in Assen en Roden gaan verbouwen en vernieuwen en dat Interzorg de gebouwen huurt.

Reden voor verkoop van de panden is dat Interzorg flexibeler wil kunnen inspelen op vernieuwingen, legt Van der Woude uit.

,,Normaal schrijf je zo’n investering in 30 jaar af. In de nieuwe situatie is het gemakkelijke in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de zorg. Als het nodig is, kun je het contract opzeggen. We hopen op deze manier goede huisvesting te kunnen bieden en het geld dat we besparen te kunnen besteden aan extra zorg en betere voeding.”

Deels nieuwbouw en deels verbouw

Zowel in Roden als Assen komt er deels nieuwbouw en deels verbouw. ,,Dat gebeurt naar onze wensen. De appartementen worden groter, met elk eigen sanitair. Ze worden zo gebouwd dat ze in de toekomst ook voor andere doelgroepen geschikt zijn.”

De nieuwbouw kost vele miljoenen en investeerders moeten dat geld op tafel leggen. In Roden blijven er 122 appartementen en De Slingeborgh een kleine honderd.

Zijn projectontwikkelaars wel geïnteresseerd miljoenen euro’s te investeren in zorgcentra? Elly van der Woude: ,,Wij zijn voor hen een aantrekkelijk partner. Wij huren een heel gebouw en een investeerder is verzekerd van een jarenlang huuropbrengst. Het rendement is hoger dan dat je het geld op de bank zet.”

Negen locaties

Interzorg heeft negen zorglocaties in de kop van Drenthe. Van acht is het eigenaar, alleen Hendrik Kok in Rolde is in andere handen. ,,We willen toe naar een verhouding van 55 procent in eigen beheer en 45 procent huur.”

De Hullen en De Slingeborgh zijn nu aan de beurt, omdat deze gebouwen niet meer voldoen aan de eisen des tijds.

De nieuwe koers betekent niet dat Interzorg zelf geen nieuwbouw meer gaat bouwen. Voor De Hoprank in Peize ligt een nieuwbouwplan voor 62 appartementen klaar. Kosten tien miljoen euro.

,,De ruimte in Peize is kleiner dan bij De Hullen en De Slingeborgh. Dat is minder interessant voor projectontwikkelaars.”

Facilitair centrum

Interzorg is ook druk bezig met een facilitair centrum (centrale keuken, wasserij, magazijn en kantoren) op het bedrijventerrein Messchenveld in Assen. Van daaruit worden alle negen locaties straks ondersteund.

Nieuws

menu