Inwoners Borger-Odoorn betalen volgend jaar ruim twee tientjes meer aan lokale lasten

. Foto: DvhN

Waar sommige Drentse gemeentes een behoorlijke bezuinigingsslag moeten maken voor de komende jaren, lukt het de gemeente Borger-Odoorn vooralsnog geen rode cijfers te schrijven.

Voor 2021 verwacht de gemeente een bescheiden maar positief resultaat te boeken van ruim 40.000 euro. Tot en met 2025 blijft het resultaat in de plus, stelt financieel wethouder Niek Wind dinsdag tijdens een persconferentie over de begroting.

Wel is het daarbij nodig om de gemeentelijke lasten de komende jaren met telkens 1,75 procent te verhogen. Voor 2021 betekent dit dat elk huishouden 24 euro meer moeten betalen. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog.

De verhoging levert de gemeente jaarlijks een bedrag op van bijna twee ton, die onder meer gebruikt wordt voor de nieuwbouw van het Esdal College, verkeersplannen en de aanstelling van een maatschappelijk opbouwwerker in het veenkoloniale deel van de gemeente.

Het afgelopen jaar was ondanks alles een spannende voor het gemeentelijke huishoudboekje. Door de coronacrisis liep Borger-Odoorn bijna 3,5 ton mis aan inkomsten. ,,Denk aan het niet kunnen verhuren van sporthallen tot tegenvallende inkomsten via de toeristenbelasting”, aldus Wind. Dankzij twee steunpakketten van de landelijke overheid konden dergelijke gaten voldoende worden opgevuld. Een derde pakket is inmiddels ook in de maak.

Een donkere wolk die nog boven de gemeentefinanciën hangt, is de aangekondigde herverdeling van het Gemeentefonds. Hieruit ontvangen alle Nederlandse overheden een bijdrage vanuit Den Haag. Voor Borger-Odoorn lag dit altijd rond de 44 miljoen euro. Mogelijk valt dit bedrag straks lager uit.

Bezuinigen?

De gemeente houdt er voor komend jaar rekening mee dat ze voor een half miljoen euro moet bezuinigen. Dat gaat wel lukken, aldus Wind. ,,Een klein bedrag voor een totale begroting van rond de 70 miljoen euro.”

Voordat het mes echter in de uitgaven wordt gezet, wil Wind eerst afwachten hoe 2020 financieel uitpakt voor de gemeente na de herverdeling van het gemeentefonds en het uitbetalen van de laatste coronacompensatie. Als dit positief uitvalt, wil de gemeente de bezuinigingsplannen deels afwentelen op het reservepotje.

Tijdens de persconferentie werd alvast vooruitgelopen op plannen voor de komende jaren:

  • In 2021 worden de Melkweg in Klijndijk en een deel van het Zuiderdiep in Valthermond opgeknapt. De gemeente gaat verder alvast voorbereidend onderzoek plegen voor de aanpak van de weg tussen Valthe en Exloo (Valtherweg/Exloërweg) en het Dwarsdiep in Nieuw-Buinen.

  • Er wordt ingezet op een vlotte afronding van de woonwijk Daalkampen in Borger, mede vanwege de toegenomen vraag naar woningen. Ook in Nieuw-Buinen gaat de gemeente kijken wat er mogelijk is wat betreft starterswoningen. In andere dorpen wordt verder gekeken naar inbreiding (opvullen van mogelijke lege plekken in woongebied).

  • De gemeente kijkt in navolging van de sportaccommodaties of concentratie van sporthallen en gymzalen (acht in totaal) ook een mogelijkheid is. Mogelijk gaan gebouwen over in handen van de gebruikers.

  • De huisvesting van basisscholen wordt ook onder de loep genomen. Vanwege de krimp wordt gekeken of het aanhouden van meerdere scholen in dezelfde plaats zinvol is of niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu