Inwoners Drenthe gaan volgend jaar 12 euro per jaar meer voor drinkwater betalen. Dit zijn de redenen van de prijsstijging

Het waterwingebied bij Beilen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Inwoners van Drenthe betalen volgend jaar 0,72 euro voor 1000 liter water. Een stijging van ruim 8 procent vergeleken met de drinkwaterprijs van dit jaar.

Dat betekent dat een gemiddeld huishouden volgend jaar ongeveer 12 euro per jaar meer kwijt is aan drinkwater. De drinkwaterprijs is exclusief 9 procent btw en belasting op leidingwater. Het vastrecht wordt 70,68 euro.

Het werkelijke bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikt water, de samenstelling van het gezin en de grootte van de aansluiting.

De aandeelhouders van de WMD hebben vrijdag de nieuwe tarieven vastgesteld. Dit jaar is dat tarief nog 0,63 euro, met een vastrecht van 69,98 euro.

Waarom stijgt de drinkwaterprijs?

Volgens Waterleidingmaatschappij Drenthe is de verhoging van het tarief nodig om alle kosten te dekken die het bedrijf moet maken.

,,In het grondwater, dat door de WMD wordt gebruikt om drinkwater van te maken, komen we steeds vaker verontreinigingen tegen.”, zegt woordvoerder Andries Ophof. ,,WMD moet meer doen om van het grondwater gezond drinkwater te maken.”

Extra zuiveringsinstallatie in Emmen

Op dit moment wordt op de Noordbargeres in Emmen een extra zuiveringsinstallatie van zo’n 10 miljoen euro gebouwd. Die is nodig om bestrijdingsmiddelen te verwijderen die in het opgepompte grondwater zijn aangetroffen.

,,Het is zeker dat we in de toekomst in het grondwater meer en meer verontreinigingen gaan aantreffen, voornamelijk afkomstig van landbouw en industrie. We moeten miljoenen investeren om deze stoffen te verwijderen en tegelijkertijd uitstekend drinkwater te kunnen blijven leveren.”

Waarom stijgt het gebruik van drinkwater in Drenthe?

Ook stijgt - voor het eerst sinds twintig jaar - het gebruik van drinkwater in Drenthe. Ophof: ,,De oorzaak hiervoor is dat in de provincie niet langer sprake is van krimp van de bevolking. Bovendien wil de provincie de komende jaren 45.000 nieuwe woningen bouwen en deze ‘nieuwe Drenten’ hebben vanzelfsprekend ook drinkwater nodig. Net als bedrijven die zich als gevolg van de groei van de bevolking en de economie in Drenthe gaan vestigen.”

Kosten en baten

Volgens de WMD geldt dat bij deze investeringen de kosten voor de baten uitgaan. ,,Het totale investeringsprogramma is voor de komende tien jaar zo’n 260 miljoen euro. Zo wordt er gebouwd aan een nieuwe drinkwaterfabriek ter vervanging van de 70 jaar oude installatie in Beilen. Ook vervangt de WMD verspreid over de provincie jaarlijks zo’n 60 kilometer oude drinkwaterleidingen door nieuwe. Vervanging is nodig om veelvuldig leidingbreuk te voorkomen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu