Inwoners Eelde verliezen geduld rond opknapbeurt dorpskern

Met 731 handtekeningen uitten de inwoners van Eelde hun ongenoegen over de geringe voortgang bij de herinrichting van hun dorpskern. Wat is de stemming op straat?

Een van de kale plekken in de dorpskern van Eelde: ,,Zet er nou een paar bloembakken neer."

Een van de kale plekken in de dorpskern van Eelde: ,,Zet er nou een paar bloembakken neer." Foto DvhN

Heeft u even? De dames Wilma en José nemen de tijd om hun ongenoegen over de gang van zaken in hun dorp uit de doeken te doen. Al willen ze niet met hun achternaam in de publiciteit en al helemaal niet op de foto.

Eelder Dorpsklanken

„Via onze lokale krant Dorpsklanken blijf ik van de ontwikkelingen op de hoogte”, zegt Wilma. „Ik weet niet of die helemaal objectief is, maar als ik het zo lees, laat het gemeentebestuur heel wat steken vallen.” „Het zijn wel allemaal heel lange artikelen”, vindt José. „Ik krijg die lang niet allemaal uit.”

Wilma laat zich niet uit het veld slaan en kent alle ins en outs van de soap. Ze verhaalt hoe de gemeente voor de bouw van 34 appartementen in zee gaat met een projectontwikkelaar die van meet af aan een dubieuze reputatie zou hebben, en die dan ook eind vorig jaar failliet ging. In het appartementenplan kan ze zich ook al niet vinden. Dat is veel te massaal voor de omgeving. „Het past niet bij de historische kerk. Het gebouw van museum De Buitenplaats dat er naast staat, is ook nieuw, maar dat past er wél.”

Het gemeentebestuur komt er niet best vanaf. „Te weinig expertise”, oordeelt Wilma. „En ze luisteren te weinig naar de inwoners.” Eelde wordt zo een rommeltje, vindt ze. Ze wijst op een van de vele open plekken in het dorp, waar mensen nu hun auto parkeren. „Zet er dan tenminste een paar bloembakken neer.”

Fans uit Emmen

Toch hebben de winkeliers in Eelde wel degelijk fans vanuit de wijde omtrek. Klaas en Marie Huisman uit Annen trekken elke week naar het dorp „om de winkels te bezoeken waar we graag inkopen doen”. Ook zij volgen de ontwikkelingen op de voet. „Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als in Zuidlaren”, zegt Klaas. „Daar breken ze zich al jaren het hoofd over de herontwikkeling van het terrein van de Prins Bernhardhoeve. De belangentegenstellingen zijn groot, ze komen er niet uit.”

Komt bij dat een projectontwikkelaar gewoon geld moet verdienen, constateert het echtpaar. Een kleinschalig plan levert dikwijls te weinig op om winstgevend te zijn. „Daarom wil de projectontwikkelaar hier 34 appartementen bouwen.”

Mensen komen tegenover elkaar te staan

Klaas constateert dat het steeds moeilijker wordt om de tegenstellingen te overbruggen. „Het is hier soms net Amerika. Een heel kleine meerderheid kiest de president en mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan.”

Twee kennissen die staan bij te praten, hebben nog een historische verklaring voor de malaise: „Eelde en Paterswolde zijn twee dorpskernen, met twee winkelcentra, dat leidt tot versnippering. En de stad Groningen ligt dichtbij, daar doen ook veel mensen boodschappen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu