Inwoners van Drenthe het gelukkigst; Stad Groningen juist ongelukkig

Zo wordt Emmen gelukkig: yogales op het Raadhuisplein. FOTO JAN ANNINGA

Inwoners van Drenthe zijn de gelukkigste van Nederland. En die van Emmen zijn gelukkiger dan die van de andere twee grote steden in het Noorden, Leeuwarden en Groningen. Laatstgenoemde stad staat zelfs in de top tien meest ongelukkige steden.

Dat blijkt uit de geluksindex in de Atlas voor gemeenten. Die wordt donderdagmiddag gepresenteerd in het Atlas Theater in Emmen. Emmenaren zijn overigens wel iets minder gelukkig geworden, blijkt uit dezelfde index.

Emmen op 16

Emmen stond ooit op 3, maar is op de lijst van 50 grootste gemeenten inmiddels gedaald naar 16. Ede is de gelukkigste gemeente, Rotterdam de ongelukkigste. Maar dat was voordat Feyenoord landskampioen werd.

Emmen vormt als redelijk ‘gelukkige gemeente' een uitzondering op de stelregel, dat in deze gemeenten relatief veel mensen een baan hebben en gezond zijn.

Ook de prettige, veilige woonomgeving met relatief veel rust en ruimte is volgens de onderzoekers van invloed. Bij het opmaken van de lijst is gebruik gemaakt van data van de Erasmus Universiteit.

Groningen is ongelukkig

In de top tien van ongelukkigste steden van Nederland staat Groningen op de achtste plaats.

'Ongelukkige gemeenten' zijn over volgens de Atlas gemeenten met relatief veel mensen die arbeidsongeschikt zijn of werkloos en inwoners die een migratieachtergrond hebben.

Presentatie Atlas in Atlas theater

De presentatie van de jaarlijkse Atlas is deze keer in Emmen, op uitnodiging van de gemeente. Die ergert zich al jaren aan de twee belangrijkste indexen in de Atlas voor Gemeenten, de woonaantrekkelijkheidsindex en de sociaal-economische index. Daar bungelt Emmen ieder jaar onderaan en dat is dit jaar niet anders.

87 procent is gelukkig

Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in dorpen iets hoger: 89 procent.

De 10 gelukkigste steden van Nederland

1. Ede

2. Alphen aan den Rijn

3. Amstelveen

4. Amersfoort

5. Gouda

6. Velsen

7. Apeldoorn

8. Nissewaard

9. Haarlemmermeer

10. Deventer

 

De 10 ongelukkigste steden van Nederland

1. Rotterdam

2. Amsterdam

3. Arnhem

4. Den Haag

5. Sittard-Geleen

6. Heerlen

7. Maastricht

8. Groningen

9. Nijmegen

10. Lelystad

Nieuws

menu