Inwonertal Drenthe gegroeid door vluchtelingen

De toestroom van asielzoekers naar Drenthe verbloemt voorlopig een verdergaande daling van het inwonertal van de provincie.

Ondanks de komst van vele honderden vluchtelingen, vooral naar Hoogeveen en Oranje, blijft de stijging beperkt tot 149 nieuwe Drenten.

Voor het eerste sinds vijf jaar vertoont het inwonertal van Drenthe een plusje. In deze reeks (2012-2016) vertoonde de provincie tot driemaal toe een daling van circa duizend inwoners.

De gemeenten Hoogeveen en Midden-Drenthe (waartoe Oranje behoort) noteren een flinke groei met respectievelijk een plus van 358 en 148 ingezetenen. In Hoogeveen is met ingang van februari 2015 plek voor duizend vluchtelingen.

De vluchtelingenopvang in Oranje telde in 2014 nog niet mee in de telling voor de gemeentelijke basisadministratie. Formeel staat de opvang daar pas met ingang van zomer 2015 geregistreerd als asielzoekerscentrum. Vandaar dus nu pas de officiële toename.

Een totaal ander geluid valt te horen in Tynaarlo. Deze gemeente groeit zonder de komst van asielzoekers. Na Hoogeveen is het de snelst groeiende van Drenthe met een aanwas van 239 personen.

Woordvoerder Berend Kupers van Tynaarlo vertelt dat de gemeente een uitstekend jaar achter de rug heeft qua verkoop van woningbouwkavels. ,,In 2015 hebben wij 101 vrije kavels verkocht, vooral in Eelderwolde. Dat wordt in de toekomst onze vierde grote kern na Eelde/Paterwolde, Vries en Zuidlaren.’’

De afgelopen zeven, acht jaar werden in Eelderwolde ongeveer zeshonderd nieuwe huizen gebouwd. Volgens het bouwplan is er nog plaats voor vierhonderd woningen. ,,We mogen er dus vanuit gaan dat we nog een poosje blijven groeien’’, aldus Kupers.

Daarbij ligt er nog een verzoek van de rijksoverheid om ergens in Tynaarlo een asielzoekerscentrum voor vijfhonderd bewoners te realiseren.

Van de twaalf Drentse gemeenten tellen er vijf meer inwoners: Aa en Hunze, Tynaarlo, Hoogeveen, De Wolden en Midden-Drenthe.

Minder ingezetenen tellen Assen, Noordenveld, Emmen, Borger-Odoorn, Coevorden en Westerveld. Met een daling van één inwoner bleef Meppel stabiel.

Lees ook: Krimp in Aa en Hunze sterker dan verwacht .

Nieuws

menu