Inzittende Mercedes loopt hersenletsel op door zwaar ongeval in Exloo. Verdachte uit Erica ontkent dat hij achter stuur zat, maar de rechtbank gelooft hem niet

Een 27-jarige man uit Erica is veroordeeld tot celstraf en rijontzegging voor het veroorzaken van een ernstig ongeval in Exloo, waarbij een inzittende van zijn Mercedes zwaar gewond raakte. De verdachte, die de bewuste nacht onder invloed was van drank en drugs, ontkent dat hij de bestuurder was. Maar de rechtbank gelooft hem niet.

De auto kwam tegen een boom tot stilstand. Foto: Van Oost Media

De auto kwam tegen een boom tot stilstand. Foto: Van Oost Media

De verdachte en twee andere mannen waren op 24 maart 2019 tot sluitingstijd bij Club Senza in Emmen geweest. Ze zijn samen in zijn auto gestapt. Enige tijd daarna klapte de Mercedes in Exloo tegen een boom. De man ontkende twee weken geleden tijdens de zitting dat hij achter het stuur zat. Maar volgens de rechtbank blijkt onder meer uit verklaringen van een van zijn passagiers dat hij weldegelijk reed.

De rechtbank wijst er daarbij op dat ook agenten, die na het ongeval ter plaatse kwamen, zeggen dat de verdachte op de bestuurdersstoel zat.

Bloed uit zijn oren

Op de achterbank zaten nog twee mannen, een van hen was buiten bewustzijn en er kwam bloed uit zijn oren. De andere zei dat hij voorin op de passagiersstoel had gezeten en door de klap naar achteren was geslagen. Deze man heeft verklaard dat hij niet reed en dat hij zich verder niets kon herinneren. Bij de verdachte uit Erica is een blaas- en een bloedproef afgenomen. Daaruit bleek dat hij alcohol had gedronken en cocaïne had gebruikt.

Volgens de rechtbank heeft onderzoek uitgewezen dat de verdachte ongeveer 129 kilometer per uur reed, waar een maximum snelheid van 80 kilometer per uur geldt. Hij is de macht over het stuur verloren, heeft drie bomen geraakt en is om zijn as gedraaid. Daarna heeft hij nog twee bomen geraakt. Tegen de tweede boom is de auto tot stilstand gekomen. De verdachte zelf was ook gewond.

166 dagen cel en twee jaar rijontzegging

De man op de achterbank was er nog veel slechter aan toe. Hij heeft 2,5 week in coma op de Intensive Care gelegen en heeft daarna lang moeten revalideren. Het slachtoffer is nog steeds niet volledig hersteld. Hij heeft volgens zijn arts blijvend hersenletsel. De rechtbank vindt dat de man uit Erica het ongeval heeft veroorzaakt door onvoorzichtig rijgedrag. Hij is veroordeeld tot 166 dagen cel en twee jaar rijontzegging. Dat is vrijwel gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu