Iraakse artiest verdacht van bijstandsfraude in Sleen

Een van oorsprong Iraakse inwoner van Sleen wordt door justitie verdacht van uitkeringsfraude. Volgens het Openbaar Ministerie gaf de man tussen januari 2010 en oktober vorig jaar meer dan een ton aan inkomsten van zijn werk als zanger en voor een stichting niet op bij de sociale dienst van de gemeente Coevorden.

De rechtbank in Assen zou de strafzaak dinsdag inhoudelijk behandelen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Na meerdere verzoeken van de advocaat van de Slener liep de zitting zo uit dat de rechtbank besloot hem te verplaatsen naar een andere dag.

Meer dan 100.000 euro

Omdat de strafzaak niet werd behandeld, wilde de officier van justitie nog niet zeggen wat het exacte bedrag is wat de man volgens haar illegaal heeft verdiend. Ze wilde alleen kwijt dat het om meer dan 100.000 euro gaat.

De man, naar eigen zeggen bij de Koerdische bevolking van Irak heel bekend is, ontkent de bijstandsfraude. Hij zegt dat zingen zijn hobby is en hij niks heeft verdiend.

Volgens het Openbaar Ministerie verdiende hij geld met optredens in Irak, maar ook in Duitsland en bij de Koerdische gemeenschap in de Verenigde Staten. Behalve geld kreeg hij ook giften, zoals de vliegtickets om er te komen. Daarnaast zou hij werkzaamheden hebben verricht voor de door hem opgerichte stichting Kind zijn in Irak en het Midden-Oosten. Daarvan is de man voorzitter en ook daarvoor zou hij giften hebben ontvangen.

Vier getuigen

Zijn advocate Yvonne van der Pol had vier getuigen meegenomen naar de zitting, die ze wilde horen. Onder hen twee medewerkers van de sociale recherche die de fraude onderzochten. De rechtbank vond het dossier duidelijk genoeg en wees alle getuigen af.

Daarop verzocht Van der Pol om uitstel van de zaak, omdat ze zich niet goed genoeg had kunnen voorbereiden. Ook vroeg ze rechtbank 97 YouTube-filmpjes van optredens van haar cliënt te mogen bekijken tijdens de zitting. ,,Mevrouw, dat kunt u niet menen”, verzuchtte een getergde rechtbankvoorzitter Elly Lähkamp.

De rechtbank wees ook die verzoeken af en wreef Van der Pol onder de neus dat het tot haar taken behoort zich goed voor te bereiden op rechtszaken. Omdat toen al anderhalf uur om was en er nog andere zaken gepland stonden, stelde de rechtbank de strafzaak alsnog uit. Wanneer hij opnieuw op de rol komt, is nog niet bekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu