Is boa 'Mo' uit Emmen echt de nieuwe koning van Benin? 'Je zou zeggen, die troonopvolging komt als geroepen'

Mohammed Baparape Ali is boa in Emmen. Maar hoe lang nog? Hij zegt dat hij gevraagd is om zijn overleden oom op te volgen als koning in het West-Afrikaanse Benin. Hoe zit dat precies? Wij zochten het uit...

Hoe kan het dan dat deze man uit Emmen beweert koning te worden van Benin?

Hoe kan het dan dat deze man uit Emmen beweert koning te worden van Benin? Foto: DVHN

De video van RTV Drenthe waarin Ali zichzelf voorstelt ging vrijdag het hele land door. Hoe zit het nou precies?

„Koning van Benin?” Vijfduizend kilometer verderop klinkt een vrouw alsof ze in de maling genomen wordt. Een journalist die belt met de Nederlandse ambassade in Cotonou, de grootste stad van Benin, en vraagt naar de troonopvolging van de koning. Wat heeft dat te betekenen?

„Mohammed Baparape Ali?” Opnieuw die verbazing. „Nooit van gehoord’’, zegt ze.

Hoe kan het dan dat deze man uit Emmen beweert koning te worden van Benin?

‘Waar ooit het machtige koninkrijk Dahomey lag, ligt nu de republiek Benin’, staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eens was Benin een dictatuur, maar tegenwoordig is het land, ingeklemd tussen Nigeria en Togo, een presidentiële republiek.

Invloedrijk?

Als Benin al een koning heeft, is-ie dan ook invloedrijk?

Dat betwijfelt de vrouw die ons namens de ambassade te woord staat, maar niet met naam genoemd wil worden. Ze probeert alle vragen met engelengeduld te beantwoorden.

„Iedereen kan hier koning zijn”, zegt ze. „Dat hangt af van de familie. Mensen kunnen hier koning zijn van een stad of gewoon van hun eigen familie. Maar niet zoals in Nederland.”

Meer kan ze er niet over zeggen, maar we zijn iets verder.

Oude koninkrijken

Is Mohammed hoofd van een grote familie? Of was hij al die jaren in Emmen een onbekende Afrikaanse prins zoals Eddie Murphy in de legendarische film (1988) ‘Coming to America’?

Dat laatste valt nog steeds niet uit te sluiten.

Een andere ambassadeur in Benin legt uit dat ‘dit verhaal ingewikkelder in elkaar kan zitten’. Hij wil niet geciteerd worden, maar legt uit dat Benin nog enkele koningen uit oude koninkrijken heeft. Machtig zijn ze echter niet.

Deze koningen, wellicht nog wel koninklijk gekleed met staf en mooie hoed, verduidelijkt de bron, vervullen hooguit ceremoniële functies.

Liefst blijft hij boa

Mohammed Baparape Ali kreeg onlangs te horen dat zijn dienstverband als toezichthouder in het voormalige Emmer dierenpark niet wordt verlengd.

Je zou zeggen, die troonopvolging komt als geroepen.

Maar, Mohammed, door de lokale Emmer bevolking kortweg Mo genoemd, zit dat helemaal niet zitten. Naar eigen zeggen heeft hij in Benin vier vrouwen en kan hij een paleis betrekken, maar hij zit er helemaal niet op te wachten dat alles voor hem wordt geregeld.

Hij vertelt gelukkig te zijn in Nederland, samen met zijn zoon. Liefst blijft hij zich nog heel lang in het donkerblauwe boa-uniform hijsen. Maar hij moet vrijdag in het vliegtuig zitten, om de begrafenis van zijn oom bij te wonen, vertelt hij bij de regionale omroep.

‘Mo moet blijven’

Vrijdagmiddag in het Rensenpark, op zijn allerlaatste werkdag, staat Mohammed Baparape Ali voor snorrende camera’s van DVHN en SBS6. Hij is tóch niet in het vliegtuig gestapt, vertelt hij. Als hij naar Benin gaat, laten ze hem niet meer terugkeren naar Nederland, zegt-ie.

Dat komt de lokale bevolking hier goed uit. Want meerdere Emmenaren willen hun ‘koning’ niet kwijt. Vrienden haalden ruim driehonderd handtekeningen op met de actie ‘Mo moet blijven’. Werkloze troonopvolger zoekt een baan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu