Rijk wil miljoenen neertellen voor tunnel in fietssnelweg Assen-Groningen bij Tynaarlo. Vraag is alleen of Drenthe dat ook wil.

De provincie Drenthe heeft een forse rijkssubsidie gekregen voor de aanleg van een fietstunnel bij de Vriezerbrug tussen Vries en Tynaarlo voor de fietssnelweg Assen-Groningen. De vraag is of het bedrag genoeg is om de tunnel aan te leggen.

Bij de Vriezerbrug tussen Vries en Tynaarlo moet de fietstunnel komen voor een veilige doorfietsroute Assen-Groningen.

Bij de Vriezerbrug tussen Vries en Tynaarlo moet de fietstunnel komen voor een veilige doorfietsroute Assen-Groningen. Foto DvhN

De rijksbijdrage van enkele miljoenen euro’s is toegekend op basis van cofinanciering. Dat betekent dat ook de provincie Drenthe als uitvoerder van de fietssnelweg fors in de buidel moet tasten. ,,De vraag is of de provincie ook miljoenen wil vrijmaken voor deze fietstunnel”, zegt woordvoerder Eddy Beuker.

De fietstunnel zou een groot probleem van de gemeente Tynaarlo oplossen. De gemeente bepaalt namelijk waar de snelfietsroute komt te liggen. Het geplande traject langs tussen Tynaarlo en De Punt over de Watermolendijk pal langs het Noord-Willemskanaal is omstreden.

Aanwonenden vrezen voor verkeersveiligheid

Aanwonenden vrezen dat de verkeersveiligheid met een oversteek over de drukke Vriezerweg (Vries-Zuidlaren) in het geding komt. Ze stellen bij Tynaarlo een alternatief voor langs de snelweg A28, maar dan wordt fors van de geplande snelfietsroute afgeweken.

De provincie heeft volgende week een overleg met de gemeente over de fietssnelweg, waarbij de tunnel ter sprake komt. Aangezien Tynaarlo met de fietstunnel van een probleem verlost lijkt, verwacht de provincie ook een financiële bijdrage van de gemeente.

De tunnel zou pal naast het Noord-Willemskanaal en de Vriezerbrug komen te liggen en dat vergt ingrijpende technische maatregelen. Beuker: ,,Er zal onder meer een stevige damwand aangelegd moeten worden om te voorkomen dat kanaalwater de tunnel in stroomt.”

Ook subsidie voor tunnel bij De Punt

De provincie kreeg van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook een subsidie voor een fietstunnel onder de Groningerweg bij de brug in De Punt. Aan de westkant van het Noord-Willemskanaal, ter hoogte van watersportbedrijf Beuving, zou deze tunnel aangelegd kunnen worden.

Die tunnel komt er waarschijnlijk niet, omdat de provincie hieraan ook fors zou moeten bijdragen. ,,De fietstunnel bij de Vriezerbrug heeft onze prioriteit”, zegt Beuker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu